73

Volkert van der G. moet proefverlof krijgen

Update: Van der G. was al op verlof... Proefverlof al drie keer afgewezen... Moordenaar Fortuyn krijgt gelijk in beroep... Teeven: verlof nog niet zeker...

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, moet op proefverlof kunnen. Dat vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Volgens de Raad moet staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie een nieuwe beslissing nemen over de verlofaanvraag.

Dat staat in een uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Van der G. werd tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op Fortuyn. Omdat gevangenen normaliter na twee derde van hun  straf vrijkomen, is hij in principe in mei 2014 weer vrij man. In aanloop naar dat moment kunnen gedetineerden proefverlof aanvragen.

Van der G. heeft al meerdere keren verlof aangevraagd, maar tot nu toe is dat al drie keer geweigerd door de directeur van de gevangenis. Van der G, ging tegen die beslissing in beroep, stapte naar de beklagcommissie en kreeg daar gelijk. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is tegen het besluit van de beklagcommissie in beroep gegaan bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. De Raad heeft nu geoordeeld dat het resocialiseren van Van der G. zwaarder weegt dan bijvoorbeeld maatschappelijke onrust. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie zei dit voorjaar dat hij proefverlof van Van der G. zou weigeren. En hoewel hij nu binnen twee weken een nieuwe beslissing moet nemen, laat hij nog open hoe die uitvalt, zo meldt Teeven aan RTL Nieuws.

 “Laat één ding helder zijn, dit betekent nog niet dat Van der G verlof krijgt. Er zijn allerlei redenen om geen proefverlof toe te staan: maatschappelijke onrust, gevaar voor de openbare orde of voor de gedetineerde zelf.”

Zoals te verwachten bemoeit de politiek zich direct met deze kwestie, ook al gaan parlementariërs hier helemaal niet over. PVV en VVD lieten meteen weten dat Van der G. onder geen beding op proefverlof mag. VVD-Kamerlid Ard van der Steur twittert:

”De VVD vindt dat staatssecretaris Teeven geen toestemming moet geven voor proefverlof van Van der G. wegens de onrust in de samenleving.”

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren begrijpt de uitspraak van de RSJ, laat ze aan RTL Nieuws weten:

Voor iedereen gelden dezelfde regels. Deze man zit niet tot zijn dood vast. Hij moet worden voorbereid op terugkeer naar de maatschappij. Het beste is om dat geleidelijk te doen. We begrijpen dat dat voor veel mensen moeilijk is, maar de regels moeten worden toegepast. Ook voor de meest verschrikkelijke moordenaars.

Update 13.30 uur: Al een keer op verlof geweest

Volkert van der G. is al een keer buiten de gevangenis geweest. Op 21 februari 2007 was hij ‘incidenteel’ op verlof, één dag dus. Dat staat in de uitspraak van de RSJ. Volgens de Telegraaf was hij die dag bij een begrafenis.

RTL Nieuws: Uitspraak RSJ: Volkert van der G. mag op proefverlof

Geef een reactie

Laatste reacties (73)