36

Volkert van der G. woont in Apeldoorn; buurtbewoners reageren begripvol

Buurtbewoners middels brief door burgemeester Apeldoorn op de hoogte gebracht ... Waar Van der G. exact woont niet bekend

Sinds 28 mei woont Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, in Apeldoorn. Dat werd woensdag bekend gemaakt door de burgemeester van Apeldoorn, in een brief aan de omwoners. De burgemeester stuurde de brief nadat Van der G. zich dinsdag officieel heeft ingeschreven in de gemeente. Vooraf aan de vrijlating van Van der G. was er veel commotie over waar hij zou moeten komen te wonen. Burgemeester John Berends zegt nu dat hij het besluit heeft genomen omdat “ieder mens het recht heeft om zich te vestigen waar hij wil”.


Apeldoorn kreeg op 15 mei van het ministerie van Veiligheid en Justitie het verzoek om Van der G. te huisvesten, vermoedelijk op diens verzoek.

Woensdagavond vond in Apeldoorn een bewonersbijeenkomst plaats, aansluitend stond de burgemeester de pers te woord. De stemming onder de bewoners zou rustig zijn. Veel bewoners reageren door te stellen dat hij nu eenmaal ergens moet wonen. Wel zijn veel bewoners bezorgd over de veiligheid in de buurt. De burgemeester zegt te hebben geprobeerd die zorgen weg te nemen. Ook zegt Berends voorbereid te zijn op demonstraties tegen de komst van Van der G.

Media zijn agressief
Meer nog dan de huisvesting van de moordenaar van Pim Fortuyn zijn bewoners bezorgd over de opkomst van de media. Die zouden agressief zijn. Ook zijn veel bewoners bang dat Volkert van der G. iets zal worden aangedaan. Zo zegt het echtpaar Cor en Renee van der Heide te hopen dat de gemeente hem toch ergens anders neer zet – bijvoorbeeld in een hutje op de hei, om te voorkomen dat hem iets wordt aangedaan door rechts-extremisten. Buurtbewoner Nienke de Jong zegt gewoon nieuwsgierig te zijn naar de maatregelen die de gemeente gaat treffen “tegen de mensen die op hem af zullen komen”.

Anderen reageren weer heel begripvol op de keuze van de burgemeester om hem in Apeldoorn te huisvesten. Zo zegt Thea Wegerig:

Deze man heeft zijn straf uitgezeten en zal ergens. moeten wonen. Ik hoop dat mensen hem met rust laten. Dat hoop ik vooral voor zijn dochtertje, die heeft recht op een privé-leven.

NRC: Volkert van der Graaf schreef zich gisteren in als inwoner Apeldoorn

Geef een reactie

Laatste reacties (36)