207

Volkskrant wil Joop verbieden

Hoofdredacteur: 'Joop is directe concurrent van onze opiniepagina' ... Joop-verbod moet lezers naar VK-site drijven

Philippe Remarque, sinds 2010 hoofdredacteur van de Volkskrant, wil dat de overheid Joop verbiedt. Hij pleitte daarvoor vandaag in de Tweede Kamer, samen met zijn collega van De Telegraaf. Volgens Remarque brengen internetgebruikers tijd door op Joop die ze zouden moeten doorbrengen op de site van de Volkskrant.

Nieuw is het niet: de oorlog van de oude media tegen de nieuwe media. Het begon met bezwaar tegen de komst van Teletekst in de jaren tachtig. Daar zouden de abonnementen door terug gaan lopen. Die bewering bleekt niet te kloppen.

Toen kwam internet, helemaal het Sodom en Gomorra voor de krantenmeneren (vrouwen zie je er zelden). Zo’n tien jaar geleden nog probeerde de uitgever van de Volkskrant via de rechter de site kranten.com te verbieden. Volgens de krant mocht er alleen naar de voorpagina van de krant gelinkt worden en niet naar individuele artikelen. De rechter stelde de kranten in het ongelijk.

Nu voeren de kranten strijd tegen internet bij de publieke omroep. De nieuwsvoorziening door sites als NOS en PowNews moet verboden worden want het zou oneerlijke concurrentie zijn. Ook Joop moet verboden worden. Met behulp van het Joop-verbod zouden lezers naar de Volkskrant site gedreven moeten worden. Daarvoor pleitte Remarque vandaag samen met zijn Telegraaf-collega Volmer in de Tweede Kamer, schrijft Nu.nl:

Volmer legde uit: “Als iemand op de NOS-site zit, zit hij niet op de website van de Telegraaf of de Volkskrant.” (…) Remarque voegde daaraan toe: “Joop.nl (Vara) is een directe concurrent van onze online opiniepagina’s.

De kranten willen dat omroepen door Den Haag gedwongen worden hun internetactiviteiten te staken. Volgens de kranten moet de publieke omroep zich beperken tot radio en televisie.

cc-foto: Marco Raaphorst

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (207)