27

Volksopstand Tunesië duurt voort

Politie schiet vijf demonstranten dood … Arabische jeugd is machthebbers zat

De volksopstand in vakantieland Tunesië woedt in alle hevigheid voort. Een afgekondigd uitgaansverbod had geen effect. In minstens drie steden schreeuwden woensdag duizenden demonstranten om het aftreden van president Zine el-Abidine Ben Ali die al een kwart eeuw aan de macht is. In het Midden-Oosten wordt de opstand niet langer gezien als een lokaal verschijnsel.


France 24 meldt dat de politie in de woestijnstad Douz vier demonstranten heeft doodgeschoten, waaronder een hoogleraar. In een andere stad werd een dove jongen die niet reageerde op politiebevelen door agenten gedood.

De Standaard schrijft:

De aanhoudende rellen in Tunesië, die begonnen nadat een 26-jarige fruitverkoper zichzelf in brand had gestoken uit protest tegen de sluiting van zijn kraampje door de politie, gingen in de rest van het Midden-Oosten aanvankelijk veeleer onopgemerkt voorbij – net zoals in Europa. Maar in de laatste dagen wordt in steeds meer perscommentaren in diverse Arabische landen de vraag wordt gesteld of de rellen in Tunesië een lokaal evenement zijn of wijzen op een regionale systeemcrisis.

De Libanese Daily Star zag in haar hoofdartikel gisteren vooral parallellen: ‘Er is een breder fenomeen gaande dat heel Noord-Afrika beroert. Zoiets heet het gebrek aan reactie van regimes op de aspiraties van hun mensen, en een koppig onvermogen om te erkennen dat er in de eerste plaats een probleem is.’

De Standaard: Arabische jeugd eist haar rechten

France 24: Protestors killed in clashes with police as defiance of government continues

Geef een reactie

Laatste reacties (27)