Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volumeknop omlaag bij popconcerten

  •  
14-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
popconcert.jpg
Steeds meer jongeren last van gehoorschade door te harde muziek 
Het volume bij popconcerten popconcerten en dancefeesten gaat in toekomst flink omlaag. Dat is besloten omdat steeds meer jongeren last hebben van blijvende gehoorschade. Tegelijk met de volumebeperking kunnen bezoekers voor een klein bedrag oordopjes kopen.
Dat heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vrijdag afgesproken met poppodia en organisatoren van concerten en dancefeesten. De nieuwe afspraken moeten het steeds groter wordende van gehoorschade bij jongeren aanpakken.

De afspraak houdt onder meer in dat het volume in zalen omlaag gaat naar maximaal 103 decibel, schrijft de Volkskrant. Op dit moment is het geluidsniveau soms wel 110 tot 130 decibel. RIVM heeft vrijdag een literatuuronderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat jongeren tijdens het uitgaan vaker worden blootgesteld aan hard geluid en daarbij gehoorschade oplopen. Zo houdt daar een permanente pieptoon aan over.


Muziek kan tegenwoordig zo hard dat bij sommige concerten alleen oordoppen voor bouwvakkers veilig genoeg zijn. Dan heb je te maken met het volume van een kettingzaag. Daar moeten we echt vanaf. Met dit convenant draaien we de volumeknop terug naar een niveau waar muzikanten, barpersoneel en bezoekers met de juiste gehoorbescherming de hele avond veilig in kunnen verblijven”, aldus de staatssecretaris in de Volkskrant.
Uit het rapport van de RIVM blijkt dat van 810.500 Nederlanders bekend is dat zij problemen hebben met hun gehoor. Bovendien blijkt dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is. De RIVM denkt dat dit komt omdat jongeren meer worden blootgesteld aan hard geluid. Niet alleen tijdens concerten, maar via muziekspelers en telefoons. Van de jongeren die hebben meegedaan aan een test geeft zestig procent aan dat ze wel eens een piep horen na het uitgaan. Bij zo’n twintig procent gaat de piep niet meer weg. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging. CC foto: Richard Whitaker

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.