Laatste update 13:15
16

Voor het eerst ‘martelfokker’ designerkatten aangepakt

Het fokken van huisdieren met lichamelijke problemen is sinds vijf jaar verboden. Maar de handhaving laat te wensen over. Voor het eerst heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu een ‘martelfokker’ op de vingers getikt. Dat meldt dagblad Trouw.

Een Gelderse fokker van Bambino Sphynx-katten heeft een officiële waarschuwing gekregen. Als ze doorgaat met het fokken van designerkatten, dan kan ze per overtreding een boete van 1500 euro krijgen.

Bambino Sphynx-katten hebben geen haar en korte poten. Volgens de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht lijden ze daarom aan ernstige gezondheidsproblemen. Door het ontbreken van een vacht verbranden ze sneller in de zon, en door de korte pootjes kunnen ze moeilijk springen en hebben ze vaak afwijkingen in de rug.

Oogklachten
De organisatie Dier&Recht, die al tijden aandringt op strengere handhaving van het fokverbod voor zieke huisdieren, vindt dat de NVWA meer fokkers moet aanpakken, schrijft Trouw.

Zestien kattenrassen zijn volgens dierenarts Frederieke Schouten van de actiegroep minstens net zo verkeerd als de Bambino Sphynx. De kortsnuitige Pers bijvoorbeeld kampt met benauwdheid, oogklachten en gebitsproblemen. En de Elf heeft dankzij de fokkers ‘leuke’ krullende oren gekregen, maar gaat gebukt onder gewrichtsproblemen. Daarnaast zijn twintig verschillende hondenrassen fout, vindt de actiegroep. Bijvoorbeeld de mopshond en de Engelse en de Franse Bulldog, die lastig ademhalen door fokafwijkingen.

Permanente hoofdpijn
Vorig jaar besteedde Zondag met Lubach aandacht aan erfelijke gezondheidsproblemen bij doorgefokte honden. Zo hebben sommige honden te kampen met permanente hoofdpijn omdat hun hersenen niet goed in hun schedel passen.

Afbeelding: video Raskattenwijzer

Geef een reactie

Laatste reacties (16)