78

‘Voorlichting alleen doet niet minder vlees eten’

Overheid moet ingrijpen in de voedingsmarkt

Mensen moeten minder vlees gaan eten, maar hoe krijg je ze zover? Vrijwillig zal dat niet lukken, zeggen Jan Staman, directeur van het Rathenau Instituut, en filosofe Marjan Slob dinsdag in Trouw. De overheid zal harder aan deze kar moeten trekken.

“Burgers voorlichten over de consequenties van hun eetgedrag, een tactiek waar de overheid nu voor kiest, is duidelijk niet voldoende”, Staman en Slob in Trouw.

Op verzoek van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV) schreven de twee wetenschappers een essay over ethische vragen over voedsel. In dit essay stellen ze dat de overheid voor “een soort zacht paternalisme” kan kiezen waardoor het voor burgers makkelijker wordt om gezond en duurzaam te eten.

Leg het gezonde voedsel op plekken in winkels waar het de aandacht van consumenten trekt. Bevorder dat er kleinere porties worden aangeboden. En onderzoek hoe het beste gebruik kan worden gemaakt van menselijke neigingen en voorkeuren.

Ook het Landbouw Economisch Instituut (LEI), onderdeel van de Wageningen Universiteit, vindt dat campagnes er wel toe kunnen bijdragen dat mensen minder vlees eten gaan zien als een normaal en vanzelfsprekend eetpatroon. Voorlichting is waarschijnlijk effectiever dan een plotselinge confrontatie met een vleesbelasting.

Staman en Slob denken echter dat een campagne alleen niet genoeg is. Ze maken de vergelijking met het rookverbod en het gebruik van autogordels. Volgens de twee onderzoekers is de vraag niet óf maar hoe de overheid in de voedingsmarkt zal ingrijpen. Het ministerie van LNV wil immers dat Nederland over 15 jaar mondiaal koploper is op het gebied van duurzaam voedsel. En de productie van vlees is niet erg duurzaam.

Lees het hele artikel bij Trouw

Foto: Josh Bousel (Flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (78)