7

Voorlichting nodig om meer bootvluchtelingen te voorkomen

Stichting Vluchteling pleit voor Postbus 51-achtige aanpak ... 'dat is beter dan afschrikken met hekken en grenswachten'

In een interview op radio 1 heeft directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling geopperd dat er meer voorlichting zou moeten komen in de landen waar veel vluchtelingen vandaan komen.

Maandag heeft Europa besloten meer geld uit te trekken om nieuwe bootrampen met vluchtelingen te voorkomen en mensensmokkelaars aan te pakken. Het budget hiervoor is verdubbeld en er is een tienpuntenplan opgesteld. Vraag is nu wat de beste aanpak is om deze verschrikkelijke drama’s te stoppen. Er komen in elk geval meer schepen om vluchtelingen in de Middellandse Zee te redden, schrijft onder andere de NOS, maar volgens Tineke Ceelen, directeur van Vluchtelingenwerk, kan er nog iets gedaan worden: meer voorlichting geven.

In een interview op radio 1 legde ze uit wat ze daarmee bedoelt. Volgens Ceelen zou een Postbus 51-achtige campagne in de landen waar veel mensen uit vluchten kunnen helpen de grootste stroom af te zwakken. Ceelen:

Je kunt het vluchtelingenprobleem niet van vandaag op morgen stoppen. Maar ieder leven is er één. Dus van alle maatregelen waarmee je drenkelingen voorkomt, zeg ik: doen.

Heel duidelijk uitleggen wat de grote gevaren zijn van vluchten via zee zou kunnen helpen gelukszoekers tot inkeer te brengen volgens Ceelen. Ook zou meer moeten worden gedaan om uit te leggen hoe klein de kans is dat ze in Europa een verblijfsvergunning krijgen.

Daarvoor zouden ze echt niet dat risico moeten nemen. (…) Maar echte vluchtelingen zullen zich niet snel laten tegenhouden. Die komen juist bij het gevaar vandaan.

Op Twitter werd verontwaardigd op het idee gereageerd door onder andere Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam. Ceelen benadrukte echter dat voorlichting niet de enige oplossing is, maar een van de manieren om het probleem aan te pakken. Goede voorlichting helpt in haar ogen in elk geval beter dan afschrikken met hekken en grenswachten.

Beluister hier het interview.

Bij de laatste ramp op de Middellandse Zee lieten volgens UNHCR ongeveer 800 vluchtelingen het leven.

CC foto: UNHCR

Geef een reactie

Laatste reacties (7)