7

Voorlopig geen staakt-het-vuren in Syrië

De Verenigde Staten hebben hun onderhandelingen met Rusland over een staakt-het-vuren in Syrië stopgezet. De VS hekelen het ‘onvermogen’ van Rusland om het geweld te beëindigen en het feit dat er van Russische zijde geen pogingen gedaan worden het staakt-het-vuren te hernieuwen, waardoor broodnodige hulpgoederen belegerde delen van Syrië kunnen bereiken.

Het Kremlin zegt het Amerikaanse besluit te betreuren, maar voegde daar de verdenking aan toe dat de VS hun verantwoordelijkheid voor het debacle in Syrië van zich af proberen te schuiven. Ook zouden electorale overwegingen een rol spelen.

In september kwam na moeizame onderhandelingen tussen Rusland en de VS een wapenstilstand tot stand in Syrië. De landen kwamen toen overeen om hun aanvallen op gezamenlijke vijanden IS en Jabhat Fatah al-Sham te gaan richten. Maar slechts enkele dagen nadat het staakt-het-vuren in werking trad bombardeerde de door de VS geleide coalitie Syrische militairen. Dit zou volgens de Amerikanen een vergissing zijn geweest.

Twee dagen later werd een hulpkonvooi nabij Aleppo gebombardeerd, wat het einde betekende voor de wapenstilstand. Volgens de Amerikanen lag de verantwoordelijk heid voor het bombardement bij Rusland. Die laatste sloeg vervolgens de handen ineen met het regime van Assad en tot een grootschalig offensief op door rebellen gecontroleerd gebied in het oosten van Aleppo. Honderden burgers kwamen daarbij om het leven.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)