33

Voormalig Mossad-leider klapt uit de school over radicaliserende joden

Halevy waarschuwt voor steeds groter wordende kloof tussen joden in Israël ... Honderden Israëlische vrouwen protesteren tegen het steeds meer overheersende ultra-orthodoxe sentiment in het Israëlische beleid

Voormalig leider van de Israëlische geheime dienst Mossad, Ephraim Halevy, heeft afgelopen week het debat open gebroken over de groeiende groep extremistische ultra-orthodox joden. Afgelopen zondag zei hij dat joods extremisme gevaarlijker is dan de nucleaire plannen van Iran. Daarop kreeg hij vele boze reacties van charediem-joden die volgens strenge religieuze voorschriften leven.

Ephraim Halevy zei achteraf Iran als voorbeeld te gebruiken om te laten zien dat de kloof tussen joden in Israël inmiddels groter aan het worden is, dan de kloof tussen Israël en buurlanden zoals Iran. Charediem-joden radicaliseren, constateert Halevy. Zo weigerden charediem kadetten van de Israëlische officiersopleiding in september vrouwen als leidinggevenden, sommigen weigeren gedurende hun gehele militaire dienst contact met vrouwen en ook zijn de zitplaatsen in bussen die door charediem-wijken rijden inmiddels gescheiden voor mannen en vrouwen.

De groep charediem-joden is de afgelopen jaren sterk in omvang gegroeid. Het geboortecijfers onder deze groep ultra-orthodoxe joden ligt vele malen hoger dan het Israëlische gemiddelde. Het democratische bestel in het land zorgt er voor dat ze ook steeds meer invloed krijgen en dat leidt al geruime tijd tot hevige discussies.

Vrijdag protesteerden honderden vrouwen in Tel Aviv tegen het steeds meer overheersende ultra-orthodoxe sentiment in het Israëlische beleid. Ze vinden dat vrouwen in Israël steeds vaker worden buitengesloten van de publieke sfeer. Aanleiding voor het protest zijn een aantal incidenten in het Israëlische leger. Rabbijnen van de IDF verboden onlangs vrouwelijke militairen om in het openbaar te zingen.

Bij het protest waren niet alleen vrouwen, maar ook mannen aanwezig.

Het land is steeds meer aan het verschuiven naar religieus extremisme. Ook in het leger en dat vinden wij erg verontrustend”, zei een manlijke betoger tegen Haaretz.

Halevy weigert excuses te maken naar de charadiem, meldt The Jewish World News. Hij vindt het noodzakelijk dat het debat gevoerd wordt. Wel spijt het hem als hij mensen pijn heeft gedaan, zei hij in een interview op de radio. Veel charediem vinden dat de voormalig Mossad-leider alle ultra-orthodoxe joden op één hoop gooit. Knesset-lid Reuven Rivlin vindt zijn uitspraken zelfs anti-Semitische tonen bevatten.

Volkskrant: Ex-voorman Mossad: ons grootste probleem is joods extremisme

cc-foto: Chachlate

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (33)