28

Voormalig NSA-chef: Nederland luistert veel meer af

Stewart Baker verdedigt NSA-afluisterprogramma's door te wijzen naar ons

Stewart Baker, voormalig NSA-chef, is ondervraagd door het Amerikaanse Federale Justitiecomité naar aanleiding van de door klokkenluider Edward Snowden gelekte documenten. Ter verdediging stelde Baker dat je in Nederland honderd keer meer kans hebt om afgeluisterd te worden dan in Amerika.

Baker baseert zich op oude cijfers van het Max Planck Instituut uit 2003. Dat instituut deed onderzoek naar afluisterpraktijken in Duitsland en andere Europese landen. Joris van Hoboken, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam onderstreept de uitspraken van Baker. Van Hoboken:

De cijfers van het onderzoek dat Baker noemt komen in de buurt. In Nederland worden afluistertechnieken traditioneel veel gebruikt.

De kans om in Nederland afgeluisterd te worden is 62 op 100.000 tegenover 0,5 per 100.000 in de Verenigde Staten (zie pdf). De cijfers zijn gebaseerd op de tapbevelen die goedgekeurd zijn door de rechter.

Webwereld schrijft dat de cijfers inmiddels achterhaald zijn. Dat onderzoek is ruim tien jaar oud en het aantal tapbevelen is inmiddels flink gegroeid. Onlangs schreef minister Opstelten in een Kamerbrief nog dat het aantal internettaps het afgelopen jaar is vervijfvoudigd. Hij benadrukte wel dat het aantal taps niets zegt over hoeveel mensen worden afgeluisterd.

De Volkskrant: Voormalig NSA-chef: in Nederland wordt veel meer afgeluisterd

Geef een reactie

Laatste reacties (28)