Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voorstel May wederom weggestemd, harde Brexit dreigt

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
45921921555_da23791c68_z
Een Brexit zonder akkoord over de kaders waarbinnen de Britse uittreding uit de Europese Unie moet plaatsvinden is een stap dichterbij gekomen. Een derde voorstel van de Britse premier Theresa May daartoe is door het Britse Lagerhuis weggestemd. Met 344 stemmen tegen en 286 voor was de uitslag duidelijk. May liet eerder deze week weten te zullen opstappen, maar wilde in ruil daarvoor genoeg steun van hardliners binnen haar eigen partij. Die steun kwam niet.
Tot 12 april hebben de Britten nu de tijd om met een nieuw plan te komen. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft inmiddels een EU-top op de agenda gezet, die twee dagen voor de deadline plaats moet vinden. Als er bij die gelegenheid geen overeenstemming wordt bereikt, vindt er een zogenaamde harde Brexit plaats. Dit betekent dat dan er geen afspraken zijn gemaakt over een overgangsperiode, de Ierse grens of handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
Cc-foto: Tiocfaifdh
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.