45

Voorwaardelijke celstraf voor agenten die Mitch Henriquez doodden

De agenten die verantwoordelijk zijn voor de dood van Mitch Henriquez zijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van zes maanden. De rechter bepaalde donderdag dat er wel degelijk een direct verband is tussen de nekklem uitgevoerd door de agenten en de de dood van Henriquez die daarop volgde.

Met de uitspraak gaat de rechter in tegen het oordeel van het Openbaar Ministerie dat vond dat de doodsoorzaak van Henriquez niet goed vast te stellen viel. Volgens het OM was de doodsoorzaak het zogeheten “accuut stress syndroom” wat bij Henriquez voor hartfalen had gezorgd, en dat zou de betrokken agenten niet kunnen worden aangerekend. Medisch specialisten lieten onlangs nog in het onderzoeksprogramma Argos weten dat stress een gevolg is, in dit geval van de mishandeling, en geen doodsoorzaak. Ook de cardioloog die Henriquez behandelde verklaarde dat hij overleed als gevolg van zuurstoftekort.

Volgens de rechter is het best mogelijk dat het accuut stress syndroom is opgetreden, maar was het ermee eens dat oorzaak daarvan zowel stress als verstikking kan zijn. De rechter acht het bewezen dat een van de agenten de omstreden nekklem heeft ingezet en daar vervolgens in de rechtbank een ongeloofwaardige verklaring over aflegde. Omdat ook de andere agent exact wist wat er tijdens de aanhouding gebeurde wordt het gebruik van de nekklem beide agenten aangerekend.

Ook bepaalde de rechter dat het geweld dat de agenten gebruikten onrechtmatig was. Henriquez werd tijdens zijn arrestatie tegen de grond gedrukt, in zijn gezicht geslagen en er werd pepperspray in zijn gezicht gesmeten. Ondertussen paste de andere agent de nekklem toe en deed dit ook nog eens veel te lang.

Bronnen: NOS, Nu.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (45)