77

Voorzitter Jongerenraad opgepakt na zieke tweet over zelfmoord meisje

Politie neemt computers lokaal SP bestuurslid in beslag ... 'Wat Hans Teeuwen mag, mag ik ook'

Een twitteraar is donderdag opgepakt nadat hij een zieke grap had gemaakt over de zelfmoord van een 13-jarig meisje. Bij zijn arrestatie werden ook computers in beslag genomen. Het blijkt te gaan om de voorzitter van de Jongerenraad in Hellevoetsluis. De student bedrijfskunde is ook lid van het bestuur van de SP in zijn woonplaats.

Andrei V., die gebruik maakt van het pseudoniem Hans Wiegel Jr., is zes uur door de politie vastgehouden. Hij twitterde kort nadat media berichtten dat een 13-jarig meisje zelfmoord had gepleegd omdat haar naam op een ‘bangalijst’ stond: “Even mijn bangalijst updaten. Iemand viel af.”

Later bleek er overigens geen enkel verband te bestaan tussen de zelfmoord en het verschijnsel bangalijsten. V. heeft na zijn arrestatie excuses aangeboden. Op zijn timeline is te zien dat hij aanvankelijk volhoudt dat het een terechte ‘grap’ betrof. Volgens V. worden er ook grappen gemaakt over andere doden dus had hij het recht de draak te steken met de dood van het meisje, zo wordt duidelijk uit zijn reacties op de storm van kritiek.

De lokale afdeling van de SP gaat zich op de positie van V. beraden. De Jongerenraad Hellevoetsluis was herhaaldelijk onbereikbaar voor commentaar.

Op het weblog Ontfrissend waar V. aan meewerkt wordt zijn zus geciteerd:

“Ik kwam thuis en ik zag een brief van Andrei waarin stond dat hij was meegenomen naar het politiekantoor te Pijnacker. Ik heb direct mijn ouders gebeld en die hebben ook het politiekantoor gebeld, maar zij werden afgewimpeld met het verhaal dat ‘Andrei een volwassen jongen is en dus voor de wet zelfstandig is’. Volgens de politie is Andrei schuldig aan opruiïng. Na enkele uren hadden we eindelijk contact met hem. Het is wel erg bizar, want er zijn allerlei laptops uit het huis meegenomen toen ze hem ophaalden. Inmiddels is hij weer vrij, en gaat hij aangifte doen tegen de politie wegens smaad. Er werd gesuggereerd dat hij betrokken was bij de dood van het meisje, terwijl hij er juist ‘satire’ van maakte (“Als Hans Teeuwen het kan, waarom arresteer je Hans Teeuwen dan niet?”). Mijn ouders en wat vrienden zijn hem momenteel aan het ophalen bij het politiekantoor te Pijnacker.

Het is nog niet duidelijk of V. vervolgd gaat worden. De politie treedt sinds enige tijd hard op tegen bedreigingen en pesterijen via Twitter. Er is daarvoor zelfs een speciaal meldpunt geopend.

Het maken van zieke grappen is op Twitter al langer niet zonder risico. In 2010 werd een 26-jarige Brit veroordeeld omdat hij uit frustratie twitterde dat hij na een lange vertraging een vliegveld wilde opblazen. Onder meer de acteur Stephen Fry nam het voor hem op. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)