20

Vorig jaar stierven zeshonderd daklozen op straat in Engeland

Volgens cijfers van de Britse autoriteiten zijn vorig jaar bijna zeshonderd dak- en thuislozen in Engeland en Wales gestorven op straat. In de laatste vijf jaar is het aantal daklozen die dit gruwelijke lot treft liefst met een kwart toegenomen. De belangrijkste doodsoorzaken zijn drugsgerelateerd, een leverziekte of zelfmoord.

Enkele dagen geleden stortte een dakloze man neer, op een steenworp afstand van het Britse parlementsgebouw. Later overleed hij in het ziekenhuis, waarna ministers de kritiek kregen het daklozenprobleem zelfs te negeren als het op de stoep voor hun werkplek gebeurt. Nu is die kritiek niet geheel ongegrond. Sinds de conservatieven aan de macht zijn, is het aantal dak- en thuislozen verdubbeld in vijf jaar tijd, waarvan alleen al het laatste jaar een toename liet zien van 20 procent. Het totaal aantal mensen dat gedwongen op straat moet leven in het Verenigd Koninkrijk is 24.000.

Crisis, een hulporganisatie die opkomt voor dak- en thuislozen, zoekt de oorzaken vooral in de politiek. Medewerkers zeggen dat een daling in investeringen in betaalbare huisvesting en bescherming van mensen die huren op de vrije markt duizenden mensen geen keuze laat dan op straat te gaan slapen. Om de politieke keuzes nog scherper over het voetlicht te brengen: sinds het aantreden van het eerste conservatieve kabinet van toenmalig premier David Cameron is het aantal thuisloze kinderen met 70 procent toegenomen, tot een totaal van 123.630 minderjarigen.

Cc-foto: Maureen Barlin

Geef een reactie

Laatste reacties (20)