Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vossenjagers slaan door met lichtbakken

  •  
23-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
foxy_300.jpg
De bij verdrag verboden vossenjacht met lichtbakken wordt in Friesland en Flevoland toegestaan
Jagers in Flevoland en Friesland maken het zich wel erg gemakkelijk om met een grote kunstlichtlamp een vos te vangen. Het dier wordt verblind en voor hij kan wegrennen geraakt door een kogel. D66 Kamerlid Stientje van Veldhoven gaat staatssecretaris Hans Bleker dinsdag vragen deze jachtmethode definitief te verbieden. Een Benelux-verdrag uit 1970 stelt dat de vossenjacht met lichtbakken verboden is.
Van Veldhoven is tot actie overgegaan door een een uitspraak van advocate Anna Jonkhoff. Ze is gespecialiseerd in natuur en milieurecht en zei in het VARA radioprogramma Vroege Vogels dat in het Benelux-verdrag onomwonden vast staat welke hulpmiddelen bij de jacht zijn toegestaan. “En daar hoort het jagen met lichtbakken niet bij. In het recht is het zo dat een verdrag boven een wet gaat, dus moeten we ons aan het verdrag houden.”
In Flevoland en Friesland hebben jagers van de provincie een ontheffing gekregen om met kunstlicht op vossen te jagen. De Faunabescherming stapte daarop naar de rechter. In Flevoland dient de zaak komende week. Van Veldhoven wil dat Bleker alle provincies nog eens op de hoogte stelt van het Benelux-verdrag.
RTEmagicC_foxy_300.jpg
Vroege Vogels : Verboden vossenjacht
cc-foto: yeimaya

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.