73

VPRO houdt deur dicht voor PowNed

VPRO wil niet: 'Op basis van de programma's is samenwerking by far niet vanzelfsprekend'

De VPRO heeft omroep PowNed laten weten niet te willen samenwerken. VPRO-directeur Lennert van der Meulen heeft PowNed-zakelijk directeur Roeland Mackloetper mail bedankt voor het samenwerkingsverzoek van de omroep.

Van der Meulen legt woensdag in een reactie in NRC Handelsblad uit waarom de VPRO samenwerking niet ziet zitten:

Op basis van de programma’s is samenwerking by far niet vanzelfsprekend. En voor een puur technische samenwerking kunnen ze zich beter bij de NTR aansluiten.

Het samenwerkingsverzoek van PowNed is een opvallende zet. De omroep is namelij kvan mening dat andere omroepen – waaronder dus ook de VPRO – te links zijn.

PowNed voorzitter Dominique Weesie ontkent de weigering in alle toonaarden:

“Zo specifiek heb ik dat niet gehoord. We praten op dit moment met alle omroepen, verder is daar nog geen zinnig woord over te zeggen.

In april dit jaar verdeelt het Commissariaat voor de Media de zendtijd. PowNed moet zich van het kabinet aansluiten bij een grotere omroep om kosten te besparen. “We zoeken geen fusiepartner, maar een omroep waarmee we het kopieerapparaat en de loonadministratie kunnen delen”, aldus Weesie.

PowNed heeft weliswaar het benodigd aantal leden van 50.000 gehaald, om toe te mogen treden tot het omroepbestel als aspirant-lid, maar heeft bij lange na niet voldoende leden om door te gaan als voorwaardige omroep. Het kabinet heeft dan ook besloten dat zowel PowNed als WNL zich moeten aansluiten bij een andere omroep.

De overheid besliste eerder:

De aspirant-omroepen POWned en WNL kunnen in het bestel blijven. Ze moeten dan in 2014 minimaal 150.000 leden hebben en ze moeten hun toegevoegde waarde hebben bewezen. Per 1 januari 2016 moeten zij zich aansluiten bij 1 van de 6 bestaande omroeporganisaties. Dit geldt ook voor nieuwe aspirant-omroepen.

cc-foto: Johan van Velzen

Geef een reactie

Laatste reacties (73)