35

VPRO onder vuur wegens docu moordverdachte Peter Madsen

Op social media krijgen de NPO en VPRO stevige kritiek op het ongewijzigd uitzenden van de documentaire ‘Amateurs in space’. In deze film, van de Deense filmmaker Max Kester, die gaat over twee vrienden die een raket proberen te bouwen, wordt onder meer Peter Madsen gevolgd. Madsen staat bekend als uitvinder, maar wordt sinds kort ook verdacht van een gruwelijke moord op de Zweedse journaliste Kim Wall.

De VPRO besloot echter dit feit niet mee te nemen in de uitzending van de documentaire en vermeldde alleen dat Maden ‘een controversiële uitvinder’ is. Volgens de omroep staat de film inhoudelijk los van ‘de ontwikkelingen omtrent zijn persoon’. Online deed de VPRO de volgende mededeling over de documentaire:

Onlangs werd bekend dat de Deense uitvinder Peter Madsen wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Zweedse journalist Kim Wall. De uitzending van de documentaire 2Doc: Amateurs in Space, waarin Madsen samen met zijn compagnon Kristian von Bengtson een raket bouwt, stond al voordat dit nieuws naar buiten kwam gepland op woensdag 30 augustus. De VPRO heeft met de wetenschap van nu opnieuw naar de documentaire gekeken en heeft besloten om deze volgens planning uit te zenden. 2Doc: Amateurs in Space is een persoonlijk portret van onder andere Peter Madsen, gedraaid in de periode 2009 – 2016. De documentaire geeft een beeld van wie deze bekende Deen is waar nu zo veel om te doen is en staat inhoudelijk los van de huidige ontwikkelingen omtrent zijn persoon.

De disclaimer van de VPRO zou volgens critici ‘verstopt zijn’ op het internet, terwijl de uitzending via andere kanalen ongewijzigd gepromoot werd. Op sociale media wordt het uitzenden van de film, zonder enige context van de kennis die er nu is, ‘smakeloos’ genoemd.

Villamedia: Forse kritiek op 2Doc voor ongewijzigd uitzenden Madsen-docu 

Foto: CC Joi Ito

Geef een reactie

Laatste reacties (35)