119

Vredesbesprekingen Netanyahu en Obama lopen vast

Obama noemde gesprek 'extreem constructief', maar was volgens hoge Amerikaanse functionaris duidelijk gefrustreerd

De Amerikaanse president Obama en president Netanyahu hebben geen vooruitgang geboekt tijdens de nieuwe vredesbesprekingen in het Witte Huis. De Israëlische premier weigert zich terug te trekken naar de grenzen vóór 1967. De grenzen van voor de Zesdaagse oorlog zijn volgens hem onverdedigbaar voor Israël.

Obama noemde het gesprek ‘extreem constructief’ mede omdat Netanyahu heeft aangeven bereid te zijn tot compromissen, maar een hoge Amerikaanse functionaris twijfelt of Netanyahu nog terug zal komen op dit heikele punt van de vredesonderhandelingen. Dat zegt hij in een interview met de Israëlische krant Haaretz.

De hoge Amerikaanse functionaris zegt dat de reactie van Netanyahu kan leiden tot een frustrerende situatie waardoor 187 landen van de VN Veiligheidsraad stemmen voor erkenning van de Palestijnse staat. Dan blijven er twee landen over die tegen zullen stemmen.

In februari stemde de VN-Veiligheidsraad voor de veroordeling van de Joodse nederzettingen, maar toen sprak de VS haar veto uit. Wanneer Amerika voor een tweede keer haar veto moet uitspreken is dat volgens hoge functionaris zowel slecht voor Israël als voor de VS. Er wonen zo’n 500.000 Israëliërs in de Joodse nederzettingen. Deze zijn volgens het internationaal recht illegaal, maar Israël spreekt dit tegen.
Trouw: Netanjahoe ziet niets in plannen Obama

cc-foto: Barack Obama

Geef een reactie

Laatste reacties (119)