35

Vredesonderhandelingen beginnen met aanslag

Na dodelijke aanslag op vier Israëli's 300 Hamasactivisten opgepakt … Israël hervat bouw illegale nederzetting

De vredesonderhandelingen tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn vast start gegaan. Aan de vooravond van de onderhandelingen heeft een splintergroepering van Hamas een dodelijke aanslag gepleegd op vier Israëli’s. In reactie hierop heeft president Abbas opdracht gegeven meer dan driehonderd personen op te laten pakken. The Yesha Council, de organisatie die kolonisten vertegenwoordigt, heeft in een tegenreactie donderdagochtend de bouw op illegale nederzettingen hervat.


Netanyahu zegt over de aanslagen en de onderhandelingen in Washington dat hij “hier niet is gekomen om excuses te vinden of te maken. Hij is hier vandaag om vrede te stichten”. Abbas en Netanyahu zijn in Washington voor een serie gesprekken die erop gericht zijn een twee Staten oplossing te creëren. De leiders concentreren zich op de kernzaken van het conflict, waaronder de status van Oost-Jeruzalem. De Palestijnen willen de stad als hoofdstad, maar Israël claimt ook een deel.

De onderhandelingen staan onder druk door de aanslag van dinsdagavond. Ook de hervatting van de bouw van nederzettingen doet de onderhandelingen geen goed. Hoewel de Israëlische regering een tien maanden durende bouwstop heeft afgekondigd, die op 26 september afloopt, gaat The Yesha Council door met de bouw. President Abbas eist  van Netanyahu dat hij de bouwstop verlengt, zo niet dan stoppen de Palestijnen met de onderhandeling.

Netanyahu zegt vooralsnog niet wat zijn bedoelingen zijn. el noemt de Israëlische premier de Palestijnse president zijn ‘partner in vrede’. Hij zegt: “U bent mijn partner in vrede. Het is aan ons om het conflict tussen onze volkeren te boven te komen en een nieuw begin te smeden. Iedereen verliest als er geen vrede is.” Abbas noemt de onderhandelingen een oprechte kans om tot vrede te komen.

Update 15.45: Arabische buurten van Jeruzalem zullen deel gaan uitmaken van de Palestijnse staat. Dat zegt de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak. Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd niets van Jeruzalem op te willen geven. De partij van de Israëlische premier, Likoed, is fel gekant tegen het afstaan van (delen van) de heilige stad. In een interview met de Israëlische krant Haaretz zegt Barak, de leider van de Arbeidspartij, dat Oost-Jeruzalem in handen van de Palestijnen zal zijn.

Trouw: Netanyahu noemt Abbas ‘partner in vrede’
De Volkskrant: Palestijnen pakken na aanslag 300 man op
The Huffington Post: Obama, Mideast leaders kick off talks with calls for peace

De Morgen: Barak wil delen Jeruzal opgeven

Geef een reactie

Laatste reacties (35)