39

Vrees voor doodstraf drijft Assange naar Ecuador

Met uitlevering bedreigde WikiLeaks oprichter vraagt asiel aan bij ambassade ... Assange kan in de VS de doodstraf krijgen voor hoogverraad

Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, heeft in de ambassade van Ecuador in Londen asiel aangevraagd. Assange staat al meer dan een jaar onder huisarrest, maar mag zich met een elektronische enkelband wel buitenshuis bewegen. Assange is naar de ambassade gevlucht omdat hij niet aan Zweden uitgeleverd wil worden. Zijn beroep bij het hooggerechtshof is afgewezen. Assange kon nog maar het Europese Hof stappen, maar daar had hij geen vertrouwen meer in. Indien hij aan Zweden zou worden uitgeleverd, is de kans groot dat hij daarna aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Hij vreest daar de doodstraf te krijgen voor hoogverraad en spionage.

De Ecuadoriaanse regering zegt het asielverzoek in overweging te nemen. Assange staat nu onder bescherming van de Ecuadoraanse autoriteiten aangezien de ambassade officieel grondgebied van het Latijnsamerikaanse land is.

De sinds augustus 2010 slepende zaak rond de oprichter van WikiLeaks gaat daarmee een nieuwe fase in. Assange lijkt het zekere voor het onzekere te nemen nu zijn uitlevering onvermijdelijk lijkt. Hij vreest dat hij, eenmaal in handen van de Zweedse justitie, uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten. Ecuador kent sinds 2006 een linkse president, Rafael Correa, die bepaald geen vriend is van de Verenigde Staten.

Vorige week verwierp het Britse hooggerechtshof het beroep van Assange tegen zijn uitlevering aan Zweden. De Zweedse justitie wil hem horen omdat hij tijdens een bezoek aan het land seks heeft gehad met twee vrouwen zonder daarbij een condoom te gebruiken. Dat kan in Zweden aangemerkt worden als verkrachting.

De vlucht van Assange naar de ambassade van Ecuador komt voor velen als een verrassing. The New Statesman legt uit waarom dat eigenlijk niet zo is. Nadat zijn beroep door het Britse hooggerechtshof werd afgewezen leek het een logische volgende stap in beroep te gaan bij het Europese Hof. Toch is het niet vreemd dat de WikiLeaks-oprichter het zekere voor het onzekere koos en naar de de ambassade van Ecuador vluchtte.
De president van Ecuador, Rafael Correa, en Assange hebben een goede verstandhouding. In 2010 besloot Ecuador naar aanleiding van een WikiLeak de Amerikaanse ambassadeur terug te sturen. Kort daarna bood het land Assange asiel aan. Bovendien interviewde Assange onlangs de president voor zijn televisieprogramma.
Londen onderhandelt nu met de autoriteiten in Ecuador. Het is nog niet duidelijk of de Britten een vrije doorgang naar Ecuador zullen toelaten. Weigeren ze, dan zal Assange voorlopig niet van het terrein van de ambassade af kunnen. Wanneer hij van het terrein af gaat riskeert hij opgepakt te worden vanwege het schenden van zijn huisarrest.

The Guardian: Julian Assange seeking asylum in Ecuadorian embassy in London

cc-foto: Ben Bryant

Geef een reactie

Laatste reacties (39)