46

Vriend van Snowden-journalist urenlang vastgehouden op Heathrow

David Miranda negen uur vastgehouden en ondervraagd onder antiterreurwet ... Datadragers in beslag genomen ... 'Terreur-bestrijding wordt nu zelf terreur'

David Miranda, de partner van journalist Greenwald, die de serie onthullende verhalen over klokkenluider Edward Snowden schreef, is negen uur lang vastgehouden op Heathrow. Hij is daar ondervraagd onder het mom van een antiterreurwet.

Mirande woont samen met journalist Greenwald en was vanuit Berlijn onderweg naar Rio de Janeiro. In Berlijn heeft hij een ontmoeting gehad met de Amerikaanse filmmaker Laura Poitras. Samen met Greenwald en de Britse krant The Guardian werkte zij aan de onthullende documenten over het afluisterprogramma van de NSA.

Miranda is het maximaal aantal toegestane uren – negen – vastgehouden op Heathrow. Daarna zijn de Britten verplicht over te gaan tot een aanklacht en arrestatie of vrijlating, onder de Terrorism Act 2000. Ondanks het uitblijven van een aanklacht zijn de laptop, mobiele telefoon, camera, memory sticks en dvd’s van Miranda in beslag genomen.

Arrestanten hebben onder de Terrorism Act 2000 niet direct recht op rechtsbijstand. Ook mogen ze zonder officieel verdachte te zijn onderzocht en bevraagd worden. Wie niet meewerkt, overtreedt de wet.

Greenwald stelt dat het gaat om een vorm van intimidatie die zijn weerga niet kent: “Zelfs de mafia houdt er nog ethische regels op na bij het nemen van wraak op familieleden.” De journalist constateert dat de overheid onder het mom van terrorisme-bestrijding nu zelf terreur gaat bedrijven, een gevaar waar door critici vanaf het begin van de ‘War in Terror’ voor gewaarschuwd is.

Lees het commentaar van Glenn Greenwald in The Guardian

NRC: Partner Snowden-journalist vast op vliegveld, datadragers ingenomen

Geef een reactie

Laatste reacties (46)