18

Vrijwilligers van clubs vaak niet gescreend

Het merendeel van (sport)clubs vraagt geen Verklaring Omtrent het Gedrag van haar vrijwilligers die werken met kinderen of gehandicapten

Het ministerie van Justitie begint daarom vandaag een grote campagne om die clubs toch zover te krijgen

De VOG’s moeten ervoor zorgen dat mensen die in het verleden zijn veroordeeld voor een zeden- of geweldsdict niet meer als vrijwilliger aan de slag kunnen met jeugd of gehandicapten bij sportclubs, scouting of vakantiekampen. Het aanvragen van die verklaringen kostte 30 euro per persoon, maar is sinds begin dit jaar gratis voor sportclubs. Dat is gedaan om de drempel voor het aanvragen te verlagen.
Er zijn ruim 19.000 sportclubs in Nederland. En nog vele duizenden andere organisaties die kampen en activiteiten voor minderjarigen en gehandicapten organiseren. Hoeveel organisaties en clubs er precies al verklaringen van hun vrijwilligers eisen is niet bekend. Maar het merendeel doet het nog niet, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het kan nog beter
Tussen 1 januari (toen de VOG’s gratis werden) en 1 mei van dit jaar vroegen zo’n 500 clubs in totaal 11.655 verklaringen aan. Dat is bijna net zoveel als in de 2 jaar daarvoor, toen er maar 13.000 van dergelijke verklaringen werden aangevraagd door sportclubs. De VOG’s waren toen alleen voor deelnemers aan een beperkte pilot gratis. De animo om de papiertjes aan te vragen lijkt per sector te verschillen. Zo had in 2013 al de helft van alle scoutinggroepen een verklaring voor begeleiders aangevraagd. ‘Het gaat wel goed, maar het kan nog beter,’ stelt de woordvoerder van het ministerie. Staatssecretaris Dijkhoff wil dat alle organisaties die werken met kwetsbare groepen standaard om een VOG vragen. Kinderen en gehandicapten moeten zich veilig voelen bij sportclubs en zomerkampen, vindt hij.
Er was een piek in aanvragen nadat in september vorig jaar het schandaal rond hockeycoach Luigi G. werd ontdekt. Die 45-jarige vrijwilliger bleek jarenlang videobeelden te hebben gemaakt in de meisjeskleedkamers van hockeyclub HGC in Wassenaar. Hierop informeerden veel ouders bij de sportclub van hun kinderen of daar de vrijwilligers wel een verklaring van goed gedrag hebben.
Toch is het nog bij veel clubs not done om opeens voor alle vrijwilligers een papiertje aan te vragen. Woordvoerder van hockeyclub HGC schetst het probleem:

Bestuursleden vinden het soms lastig om aan iemand die daar al 20 jaar rondloopt opeens zo’n verklaring te vragen. Dan moet je duidelijk zien te maken dat het niet met wantrouwen heeft te maken

Sommige clubs kiezen er voor alleen nieuwe vrijwilligers te laten screenen. Zo voorkomen ze in ieder geval dat iemand die bij een club wordt weggestuurd vanwege wangedrag, gewoon weer bij een andere club aan de slag kan.

Schijnveiligheid

De VOG’s moeten worden aangevraagd bij Justis, de screeningsdienst van het ministerie. Die dienst bekijkt of iemand in het verleden een strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor het vrijwilligerswerk dat hij of zij wil gaan doen. Daarmee biedt de verklaring ook schijnveiligheid: wie wel kwade plannen heeft, maar geen veroordeling, komt in het systeem niet bovendrijven.
Dijkhoff start de campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van’ vanmiddag in het Inge de Bruijn Sportfondsenbad in Barendrecht. De voormalige topzwemster is een van de ambassadeurs van de campagne. Er komen campagnefilmpjes, een website en er volgt een estafette-actie langs verenigingen.

Foto cc: Micagoto
AD.nl: Clubs screenen hun vrijwilligers nog nauwelijks

Geef een reactie

Laatste reacties (18)