73

Vrouw 6 uur in cel en 500 euro boete na op de stoep fietsen

Klein Nederland: Opnieuw schakelt 'zero tolerance'-beleid verstand uit

De politie treedt hard op, vooral ook tegen mensen die laten merken dat ze het niet eens zin met dat optreden. Een vrouw in Den Haag die een bekeuring kreeg voor op de stoep fietsen raakte vervolgens in een kafkaeske situatie waarbij ze straf op straf kreeg wegens haar protest. Met als resultaat dat ze zes uur werd vastgehouden, de bruiloft van haar vriendin miste en voor 500 euro aan boetes kreeg.

De vrouw fietste volgens eigen zeggen een klein stukje op de stoep en krijgt een bekeuring. Vervolgens wordt ze door de agente onderworpen aan de identificatieplicht, die begin deze eeuw na decennialange weerstand werd ingevoerd ‘ter bevordering van de veiligheid’. Omdat ze dat niet kon tonen moest ze mee naar bureau, werd haar telefoon afgepakt en arm op haar rug gedraaid. Ze scheldt daarop de agent uit.

Het AD schrijft:

Er volgen bijna zes ellendige uren in een politiecel. Omdat ze vastzit, kan Van Espelo haar kinderen niet uit school halen. Bellen mag ze evenmin. De school neemt contact op met haar man die de kinderen oppikt. ‘Van een aardige agent mocht ik uiteindelijk toch even mijn man bellen. Toen hij wist dat alles goed was, ging hij met de kinderen naar de bruiloft die we ’s middags met z’n allen zouden bezoeken.’ Van Espelo mist zo het jawoord van haar goede vriendin.

Uiteindelijk krijgt ze drie boetes: voor op de stoep fietsen, geen identiteitsbewijs kunnen tonen en belediging van een agent. Totaal zo’n 500 euro. Plus 6 uur cel. Volgens de politie heeft de vrouw het aan haarzelf te danken, ze vond de boete die ze kreeg voor het op de stoep fietsen ‘kinderachtig’ en protesteerde daartegen. Dat moet je in Nederland nu eenmaal niet doen, protesteren tegen de politie. De vrouw heeft een klacht ingediend. 

cc-foto: akbar sim

Geef een reactie

Laatste reacties (73)