11

Vrouw beëindigt haar leven vanwege oppervlakkigheid digitale wereld

89-jarige Britse reisde af naar Zwitserse zelfdodingskliniek omdat ze zich niet meer kan aanpassen

Een Britse vrouw heeft op 89-jarige leeftijd haar leven beëindigd in de speciale Zwitserse kliniek Dignitas omdat ze niet meer tegen het moderne leven kon. Ze sprak in een afscheidsboodschap haar afkeer uit over email, tv en klant-en-klaar maaltijden.


De vrouw die zichzelf alleen bekend wilde maken als Anne uit Sussex, was een voormalig onderwijzeres en elektriciën bij de marine en gaf voor haar dood een interview dat gepubliceerd is in de Sunday Times. Ze was een actief milieubeschermer en maakte zich zorgen over vervuiling en overbevolking. Als ze door de supermarkt liep was ze verbijsterd over de kant-en-klaarmaaltijden en de manier waarop mensen de daarmee gewonnen tijd gebruikten. “Waarom brengen zoveel mensen hun leven door voor het scherm van hun computer of de tv?” vroeg ze zich hardop af en vertelde dat ze zelf alleen een radio had gehad.

We worden robots. Het is een gebrek aan menselijkheid. Het voelt alsof ik tegen de stroom in zwem en dat lukt niet. Als je niet mee kunt doen moet je er uit stappen. (…) Ze zeggen ‘pas je aan of sterf’ maar op mijn leeftijd voel ik dat ik me niet meer aan kan passen omdat de nieuwe tijd geen tijdperk is waartoe ik grootgebracht ben, ik heb niet geleerd dat te begrijpen. Al oude manieren om dingen te doen zijn verdwenen.

Haar afkeer van de moderne wereld was niet de enige reden om haar leven te stoppen. Ze speelde nog tot haar zeventigste tennis maar kampte de laatste jaren met een achteruitgang in haar gezondheid en vreesde te moeten eindigen in een verzorgingshuis. In haar aanvraag voor de kliniek schreef ze dat haar leven rijk was geweest aan avonturen en een ongekende onafhankelijkheid.

Haar 54-jarige nicht reisde mee naar Zwitserland en was bij haar toen ze stierf na het innemen van slaapmiddelen. “Ik kan geen betere manier van sterven bedenken,” verklaarde de nicht. Het enige wat Anne speet was dat ze naar het buitenland moest om de zelfgekozen dood te realiseren.

Critici stellen dat het voorval aantoont dat versoepeling van de euthanasiewetgeving zal leiden tot het steeds verder oprekken van de normen waarbij kwestbare ouderen steeds minder beschermd zullen zijn.

Op de website van Dignitas wordt uitgehaald naar een Britse krant die onwaarheden zou verspreiden. Volgens de website is euthanasie niet toegestaan in Zwitserland. Dat commentaar betreft echter een veel ouder artikel. Joop.nl wacht nog op commentaar van Diginitas op het artikel in de Sunday Times.

cc-foto: Andrew Taylor

Geef een reactie

Laatste reacties (11)