Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouw krijgt donorlongen van kettingroker, sterft aan longkanker

  •  
04-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
hospital-2767950_960_720
Een 39-jarige vrouw is Frankrijk overleden aan longkanker, nadat ze donorlongen had ontvangen van een kettingrookster. Dat schrijft de Franse krant Le Progrès. De vrouw leed aan taaislijmziekte waardoor zij twee jaar geleden een dubbele longtransplantatie moest ondergaan.
Voorafgaand aan de transplantatie was door de artsen niets opgemerkt aan de donorlongen, afkomstig van een 57-jarige vrouw die dertig jaar lang twintig sigaretten per dag rookte. Twee jaar later echter moest de ontvanger van de longen met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis van Montpellier met hoge koorts en nieuwe ademhalingsproblemen. Uit de röntgenfoto’s bleek dat in de longen van de vrouw agressieve tumoren woekerden. Slechts twee maanden later overleed ze.
Nader onderzoek, uitvoerig beschreven in het medisch wetenschappelijke tijdschrift Lung Cancer, wees uit dat op scans van een jaar na de transplantatie de tumoren al zichtbaar waren. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de kiemen van de longkanker al aanwezig waren bij de donor. De immunosuppressieve behandeling van de ontvanger, bedoeld om te voorkomen dat het lichaam de donororganen zou afstoten, zou de groei van de tumoren hebben versneld.
De onderzoekers pleiten er nu voor dat er grondiger wordt gecontroleerd bij organen die afkomstig zijn van zware rokers, ook wanneer eerste scans geen abnormaliteiten aan het licht brengen.
cc-foto: Vithas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.