28

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen voortaan stemmen

Koning Abdullah zet voorzichtig de liberalisering door

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen voortaan stemmen en zich verkiesbaar stellen bij de lokale verkiezingen, de enige verkiezingen in het land. Dat heeft koning Abdullah zondag laten weten. Ook mogen vrouwen zich voortaan verkiesbaar stellen voor de Shura-raad, een adviesorgaan van de koning die hem ook het advies gaf vrouwen te laten deelnemen aan de verkiezingen.

De Shura-raad oordeelde in juni al dat de deelname van vrouwen aan de verkiezingen niet in strijd is met de regels van de islam. De verkiezingen in Saudi-Arabië zijn aankomende donderdag. Vrouwen mogen dan nog niet deelnemen, maar over vier wanneer de volgende verkiezingen zijn, wel.

BBC correspondent Emily Buchanan zegt dat het uitzonderlijke ontwikkeling is voor vrouwen in Saudi-Arabië. De streng Soennitisch Islamwet ontneemt veel vrouwen van hun vrijheid. Zo mogen ze niet auto rijden en zonder begeleiding van een man het land verlaten. Activisten strijden al meer dan 20 jaar voor een soepelere regelgeving voor vrouwen.

Activist Wajeha al-Huwaider zegt tegen de BBC: “Nu is het tijd dat ook andere barrieres doorbroken worden zodat vrouwen een normaal leven kunnen leiden zonder afhankelijk te zijn van mannen”, zegt ze.

Volgens Britse correspondenten in koning Abdullah bezig met een voorzichtige liberalisering in het land, maar dat is nog erg moeilijk aangezien veel machtige geestelijken en leden van het koninklijk huis nog erg conservatief zijn.

Aankomende donderdag doen vijfduizend mannen mee aan de lokale verkiezingen in Saudi-Arabië. Dat is de tweede verkiezing die ooit in het land is gehouden. De helft van de  raadsleden wordt gekozen, de andere helft wordt benoemd door de zittende overheid.


BBC: Women in Saudi Arabia to vote and run in elections

cc-foto: Scaglifr
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)