17

Vrouwen met kinderwens mogen eicellen invriezen

Update: CDA is verdeeld over legalisering eicel bevriezing ... Christelijke partijen verenigen zich en willen zo snel mogelijk in debat met minister Schippers

In het Academisch Ziekenhuis in Amsterdam (AMC) kunnen vrouwen vanaf woensdag hun eicellen laten invriezen. De kogel is eindelijk door de kerk naar jarenlang discussieren of met eicelbevriezing uitstel van het nemen van kinderen niet wordt stimuleert. Dat meldt Nieuwsuur.


De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) die eerder nog bezwaren had tegen het bevriezen van eicellen trok deze uiteindelijk in waardoor 13 ziekenhuizen die ook bevoegd zijn IVF-behandelingen uit te voeren, eicellen mogen invriezen.

Volgens gynaecoloog en IVF-specialist Jan Kremer waren er uiteindelijk geen redenen meer om te verzinnen om individuele vrouwen te verbieden om hun eicellen in te laten vriezen. “Het belangrijkste is om vrouwen te blijven informeren dat kinderen nemen op een zo vroeg mogelijke leeftijd het beste is”, zei hij in Nieuwsuur. In heel veel landen is eicelbevriezing een routinematige klus waarbij gezonde kinderen te wereld komen.

Gezonde vrouwen met een kinderwens, maar door omstandigheden nog niet in staat zijn om een baby op te voeden kunnen hun eicellen laten invriezen. Voor vrouwen die bijvoorbeeld kanker hebben is het een uitkomst omdat hun eicellen door bestraling en chemotherapie beschadigd kunnen worden. Voor het terugplaatsen van de eicellen geldt een leeftijdsgrens van 45 jaar.

Minister Edith Schippers van volksgezondheid (VVD) heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er een goede basis is voor het invriezen van eicellen in Nederland. Volgens Ferry van Mingelen is het CDA nog steeds verdeeld over de beslissing en de christelijke partijen zouden zich verenigen om eicelbevriezing alsnog te verbieden.

Update 6-4-2011 – 16.30:
De ChristenUnie wil zo snel mogelijk met minister Schippers in debat over het invriezen van eicellen. Kamerlid Esmé Wiegman (ChristenUnie) is bang dat de illusie wordt gewekt dat uitstel van zwangerschap ‘medisch’ wordt opgelost. Het CDA wil meer duidelijkheid over de randvoorwaarden bij het invriezen van eicellen. PvdA, GroenLinks en D66 hebben geen bezwaren.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)