Laatste update 22:30
52

Vrouwen massaal seksueel belaagd tijdens demonstratie in Brussel

Tijdens een landelijke demonstratie tegen het regeringsbeleid die dinsdag in Brussel werd gehouden in Brussel zijn tal van vrouwen seksueel lastig gevallen door mannen. Bij een vrouw die werd aangerand is de arm uit de kom getrokken. Pauline Legros van van de vrouwenorganisatie Vie Féminine deed op Facebook haar relaas. Als ze zich met haar groep voor vrouwenrechten bij de demonstratie voegt krijgt ze meteen te horen dat er dan ook een groep voor mannenrechten moet zijn. Dat is het begin van een schier oneindige reeks badinerende opmerkingen “soms in beide oren tegelijk” en getreiter. Een man dringt zich op en maakt masturbatiegebaren.

Legros beschrijft dat een huilende jonge vrouw die was aangerand bij de groep om hulp zoekt. “Ze wilde zich niet laten doen en probeerde zich weg te trekken, maar de man gaf niet toe. Hij bleef haar zo stevig vasthouden dat haar schouder uit de kom vloog.”

Een woordvoerder van een andere vrouwenorganisatie zegt: “Toen een van onze leden zich afzonderde en op een verhoogje klom om een foto te maken van onze groep, moest zij zich daarbij vasthouden aan een lantaarnpaal. Voor enkele mannelijke omstaanders was dat blijkbaar voldoende om haar een paaldanseres te noemen en haar te degraderen tot een lustobject. Achteraf besefte zij ook dat een man haar rok even had opgetild om met zijn camera een foto te maken onder haar kleren.”

Volgens de vrouwen komt seksueel geweld altijd voor bij demonstraties en is het hoog tijd dat er een einde aan komt. “De gebeurtenissen gisteren zijn maar een voorbeeld van het alomtegenwoordige seksisme in de openbare ruimte. Vrouwen kunnen zich er niet goed voelen.” Femme de la rue, maar dan in een wat andere context, zeg maar,” aldus een woordvoerder van een vrouwenorganisatie met een verwijzing naar de spraakmakende documentaire over seksueel geweld op straat.

De politie zegt geen aangiften ontvangen te hebben.

Bron: Bruss

cc-foto: Frank Furter, sfeerbeeld landelijke demonstratie in Brussel

Geef een reactie

Laatste reacties (52)