19

Vrouwen slaan terug tegen seksuele intimidatie met hashtag #YesAllWomen

Twitter reageert op 22-jarige Elliot die 7 mensen van het leven beroofde omdat meisjes geen seks met hem wilden 

Talloze vrouwen zijn wereldwijd dagelijks het slachtoffer van seksueel geweld. In Europa is zo’n 33 procent van de vrouwen slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld, in Nederland ligt dat percentage zelfs hoger. Bijna de helft – maar liefst 45 procent – van de vrouwen heeft wel eens tevergeefs ‘nee’ geroepen tegen een man. Op Twitter stromen de voorbeelden van seksueel geweld onder hashtag #YesAllWomen binnen. Vrouwen delen er openlijk hun ervaringen. Een sterke campagne die inmiddels – naast seksuele intimidatie – ook de ongelijkwaardigheid van de seksen aankaart. In de hoop vrouwen zo te leren dat het hun recht is om ‘nee’ te zeggen, dat zíj – hoe kort dat rokje ook is – níet fout is, maar de agressor. En, belangrijker nog, om mannen te leren dat ze never nooit niet het recht hebben op het lichaam van een vrouw.

Het idee achter de hashtag komt voor uit het antwoord dat vrouwen vaak krijgen wanneer ze vertellen over bijvoorbeeld een vervelend en intimiderend seksueel voorval: ‘Maar niet alle mannen zijn…’ Op de stippeltjes kun je van alles invullen; agressief, verkrachters, verbale aanranders, asociaal etc. Daar valt inderdaad niets tegen in te brengen. Niet alle mannen zijn enge aanranders die vrouwen louter als lustobjecten zien. Maar wel álle vrouwen hebben wel eens iets meegemaakt of iets naars te horen gekregen, louter vanwege hun sekse. Het ‘antwoord’ dat niet alle mannen vervelend zijn, doet er dus niet toe. 

De actie is opgezet nadat de 22-jarige Elliot zaterdag in de Verenigde Staten het vuur opende vanuit zijn auto op een aantal voorbijgangers. Ook stak hij eerder drie mensen in zijn appartementencomplex neer. In een video op YouTube verklaarde hij zijn gedrag: hij was seksueel gefrustreerd. Hij was tegen zijn wil in nog maagd en dat zat hem dwars. In de video zegt hij daarover:

Meisjes, alles wat ik wilde was van jullie te houden en door jullie geliefd zijn. Ik wilde een vriendin. Ik wilde seks. Ik wilde liefde, genegenheid, aanbeden worden […] Jullie denken dat ik dat niet waard ben, dat is een misdaad die ik jullie niet kan vergeven. Als ik jullie niet kan hebben, dan zal ik jullie vernietigen. Jullie ontzegden mij een gelukkig leven, in ruil daarvoor ontzeg ik jullie een leven. Dat is niet meer dan eerlijk. Ik haat jullie allemaal.

Een aantal voorbeelden uit eigen land:

Helaas eigent ook nu een aantal mannen zich het recht toe de vrouwen die hun ervaringen delen weg te zetten als hormonale zeikwijven. Ze moeten zich gewoon niet zo aanstellen. Zo tweet ene Ian:

Lees ook de opinie van Hasna El Maroudi: Zo voorkom je als vrouw dat je wordt lastiggevallen door mannen

Geef een reactie

Laatste reacties (19)