Laatste update 10:26
6

Vrouwenquotum in Californië: vrouwen verplicht in raad van bestuur

In de Amerikaanse staat Californië geldt vanaf 2020 een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Het is daarmee de eerste staat in de VS die een dergelijke maatregel invoert. In de raad van bestuur van de bedrijven moet ten minste één vrouw zitting nemen, bij grote bedrijven moet dat voor 2022 zijn uitgebreid naar ten minste drie vrouwen.

Een kwart van de beursgenoteerde bedrijven in Californië heeft op dit moment geen enkele vrouw in de raad van bestuur. Behalve het vrouwenquotum tekende de Democratische gouverneur Jerry Brown ook voor nieuwe wetgeving die seksuele-intimidatie-training verplicht maakt op de werkvloer. En bij rechtszaken rond seksuele overschrijdend gedrag mogen voortaan geen geheime schikkingen meer worden getroffen.

De Californische Kamer van Koophandel liet in een eerder stadium weten bezorgd te zijn over de haalbaarheid van een vrouwenquotum. Zij denken dat bedrijven moeite zullen hebben de quota te halen, wat volgens de nieuwe wet boetes van 100.000 dollar, oplopend tot 300.000 dollar betekent. Ook noemde de Kamer van Koophandel de wet een overtreding van het verbod op discriminatie.

In Europa zijn soortgelijke vrouwenquota al ingevoerd in Noorwegen en Frankrijk. In Nederland moeten vennootschappen volgens artikel 7 van het Burgerlijk Wetboek wel ‘streven’ naar 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen, maar dat is geen verplichting. Van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland heeft slechts zo’n 6 procent vrouwelijke bestuurders.

Bron: NOS / cc-foto: Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (6)