60

VRT doet schokkend racisme-experiment met schoolklas

Is het niet te wreed om kinderen dit aan te doen?

Hoe diep zit racisme anno 2015 nog ingebakken in ons denken? Het VRT onderzoeksprogramma ‘Koppen’ tracht dat vast te stellen aan de hand van berucht een schoolexperiment. De kinderen van een klas werden twee dagen lang gescheiden in een groep met blauwe en een groep met bruine ogen. Vervolgens worden de twee groepen verschillend behandeld.

Vier maanden hebben we gewerkt aan een racisme-oefening met kinderen uit het vijfde leerjaar. Eind jaren zestig deed Jane Elliott deze oefening al in de VS met haar leerlingen om hen te laten ervaren hoe discriminatie en racisme voelen. De klas werd verdeeld in de kinderen met blauwe ogen en de kinderen met bruine ogen. Onze oefening duurde twee dagen. Dit fragment komt uit de voormiddag van dag twee. De kinderen met de blauwe ogen horen dan al de hele dag bij de superieure groep.

Posted by Koppen on woensdag 3 juni 2015

Het experiment stamt uit de jaren ’60 en is toen in Canada toegepast door Jane Elliot die schokkende ontdekkingen deed. In een mum van tijd blijken de gevolgen van discriminatie, worden kinderen gemeen en hollen de prestaties van de kinderen in de gediscrimineerde groep achteruit. Dat ligt niet aan de mensen maar aan het systeem, blijkt als na een dag de rollen worden omgedraaid.

De VRT schrijft:

Is het niet erg wreed om zo te experimenteren met kinderen uit het vijfde leerjaar? Jane Elliot geeft er zelf een antwoord op in de reportage. “Ik heb die vraag altijd gekregen. Maar als het al wreed is dat blanke kinderen één dag deze behandeling ondergaan, hoe erg is het dan niet voor kinderen met kleur, die dit hun hele leven meemaken?”

Uit de reportage blijkt ook hoe vooroordelen nu al bij kinderen in het hoofd zitten, zonder dat ze zich daar van bewust zijn.

‘De Verdeelde Klas’ is donderdagavond te zien bij Koppen op de Vlaamse zender Een. Aanvang 20:40 uur.

Bekijk hier een trailer.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)