18

VS blokkeerde geldstroom naar Wikileaks

Amerika en Australië zette Wikileaks op een zwarte lijst na publicatie van duizenden geheime militaire documenten

Julian Assange, oprichter van Wikileaks beweert het slachtoffer te zijn van Amerikaanse financiële oorlogvoering. Na de publicatie van duizenden geheime militaire documenten zette de VS Wikileaks op een zwarte lijst voor verdachte bedrijven. Daardoor besloot Moneybookers, een Brits bedrijf die donaties doorschuift naar de klokkenluiderswebsite, het account van Wikileaks op te heffen.

De beruchte Wikileaks documenten over de oorlog in Afghanistan sloegen in als een bom. De klokkenluiderswebsite publiceerde in juli 92.201 documenten over de oorlog in Afghanistan. Daaruit bleek dat bij aanvallen van de speciale Task Forse 373 eenheid, Afghaanse burgers waren gedood. Maar die doden waren nooit geregistreerd waaruit bleek dat de Amerikaanse overheid eigen misstappen in de doofpot probeerde te stoppen.

Het Pentagon vroeg Wikileaks hen de documenten te overhandigen vanwege veiligheidsredenen. De gepubliceerde persoonsgegevens zouden militairen en informanten in gevaar brengen, maar Assange weigerde. Hij dreigde zelfs nog meer documenten online te zetten. Een week daarna besloot Moneybookers het account van Wikileaks op te heffen, meldt The Guardian. Moneybookers besloot dat te doen toen ze Wikileaks op een zwarte lijst vonden voor Amerikaanse verdachte bedrijven. Ook in Australië, het land waar Assange vandaan komt, bleek Wikileaks ook op ‘black list’ te staan. Het internet betaalbedrijf vond daardoor het risico te groot om zaken te blijven doen met Assange.

The Guardian: WikiLeaks says funding has been blocked after government blacklisting
cc-foto:Esthr

Geef een reactie

Laatste reacties (18)