49

VS distantieert zich in spotje van haatfilm

Pakistan voert nationale vrije dag in oom te protesteren tegen YouTube-clip ... Omstreden clip 'per ongeluk' verwijderd van EU-site

De Amerikaanse regering zendt vandaag op zeven Pakistaanse zenders een spotje uit waarin president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Clinton verklaren dat de overheid niets met de omstreden film ‘Innocence of Muslims’ te maken heeft.


De regering van de islamitische staat heeft vrijdag tot een ‘vrije dag van liefde voor de profeet’ verklaard. De Tijd schrijft:

De Pakistaanse regering probeert politieke munt te slaan uit de protesten, door alle Pakistani een dag vrij te geven. Daarmee riskeert premier Raja Pervez Ashraf, die de video veroordeelde als ‘de ergste soort van onverdraagzaamheid’, wel dat de bevolking van de gelegenheid gebruik maakt om de protesteren tegen zijn beleid. De premier ligt onder vuur omdat hij te weinig doet aan de problemen – armoede, overstromingen, corruptie – in zijn land.

Hoe de Pakistanen hun liefde aan de profeet Mohammed (570-632) gaan betuigen is nog niet duidelijk maar om de heetgebakerden het gras wat voor de voeten weg te maaien is een tv-spot gelanceerd op 7 zenders.

NRC Handelsblad schrijft:

Obama zegt erin dat de VS altijd een land is geweest met respect voor andere religies. De Amerikaanse ambassade heeft 70.000 dollar uitgetrokken om de reclamefilm te realiseren. Ook Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken, neemt deel aan de spot. In de reclamefilm is te zien hoe de twee de anti-islamfilm veroordelen.

Eerder deze week ontstond er in Nederland commotie onder islambestrijders omdat EU-parlementsvoorzitter Schulz de film veroordeelde. Vrijdagochtend stelde Joop vast dat de videoclip met de omstreden verklaring van Schulz van diens website is verwijderd. Evenmin is er nog iets terug te vinden van het bezoek van een Arabische delegatie. Volgens de woordvoerder van Schulz is de verwijdering per ongeluk gebeurd. De korte clip die voor misverstanden zorgde had vervangen moeten worden door de volledige versie die elders te vinden is.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)