Laatste update 10:40
7

VS dwingt honderden Bahamanen van boord, orkaanslachtoffers zonder visum komen er niet in

Afgelopen weekend werden de Bahamas getroffen door orkaan Dorian, de zwaarste storm die de Caribische eilandengroep ooit heeft meegemaakt. Het dodental in de nasleep van orkaan Dorian is opgelopen tot 43, maar duizenden mensen worden nog vermist. Volgens minister van Gezondheidszorg Duane Sands, moeten mensen zich erop voorbereiden dat er de komende tijd nog een “schrikbarend groot” aantal lichamen gevonden zal worden.

70.000 mensen op de Abaco-eilanden en Grand Bahama hebben direct hulp nodig. Er is vrijwel geen stroom of water, laat staan internet. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties schat dat in de zwaar getroffen stad Marsh Harbor 90 procent van alle huizen, gebouwen en infrastructuur is verwoest. Gisteren vertrokken twee Nederlandse marineschepen naar de Bahamas om noodhulp te verlenen. Veel mensen zijn dakloos geworden en willen weg, maar het evacueren met reguliere veerdiensten gaat langzaam en chaotisch. Mensen moeten bijvoorbeeld online een kaartje kopen, maar er is geen internet.

Bahamanen mogen doorgaans met een paspoort en een politieverklaring (een soort VOG) naar de Verenigde Staten vliegen. Het luchtvaartverkeer is vanwege de orkaan nog niet op gang. Na de orkaan werd afgesproken dat mensen ook met een paspoort en politieverklaring mochten varen, maar die afspraak werd gisteravond ineens ingetrokken door de Amerikaanse douane. Journalist Brian Entin was aan boord van de ferry die van Freeport naar Florida zou varen en deed verslag van het voorval. Na uren vol verwarring werden honderden mensen van boord gedwongen die ontreddend achterbleven te midden van de chaos:

Afbeelding: screenshot Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (7)