1

VS en Oeganda staken zoektocht naar krijgsheer Kony

Decennialang heeft de Oegandese krijgsheer Joseph Kony met zijn beruchte Verzetsleger van de Heer tientallen kinderen weten te ontvoeren. Ondanks een grootschalige zoektocht is hij nog steeds spoorloos. Die zoektocht wordt nu gestaakt. De reden: Kony is gemarginaliseerd.

De geldv verslindende speurtocht is niet meer de moeite waard, zou vinden Oeganda en de Verenigde Staten. Beide landen hebben de zoektocht met respectievelijk 1.500 en 150 militairen geleid. Deze week zijn ze begonnen met het terugtrekken van de troepen. Kony’s leger bestaat vermoedelijk nog maar uit 120 man. De kans dat het leger zich weer weet te versterken wordt erg klein geacht.

Ben Shepherd, analist bij de Britse denktank Chatham House:

De hoogtijdagen van de LRA liggen al jaren achter ons. Kony is oud – als hij überhaupt nog leeft -, de meeste rebellen zijn weggelopen en hij heeft nergens meer steun. Maar zeg nooit nooit. Er zijn eerder momenten geweest dat de victorie werd gekraaid en hij toch weer terugkeerde.

In 2012 ging het verhaal van Kony viral door de video Kony 2012. In de video is te zien hoe de krijgsheer zijn sektarisch christelijke leger tussen 1987 en 2006 weet te vergroten door 20duizend jongens te ontvoeren en ze in te zetten als kindsoldaat, hoe hij vrouwen verkrachtte, burgers vermoordde en verminkte en hoe meisjes als seksslavin zijn ingezet. Het geweld dat Kony inzette is gigantisch. In dertig jaar tijd zijn meer dan 100.000 burgers vermoord. Meer dan 2 miljoen mensen zijn uit hun huizen en dorpen verjaagd.

KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.

Geef een reactie

Laatste reactie