9

‘VS faalt in veroordelen duizenden schendingen oorlogsrecht’

Amnesty: Commandanten in Afghanistan blokkeerden onderzoeken tegen oorlogsmisdaden

Het Amerikaanse militair juridische systeem faalt bij het veroordelen van schendingen van het oorlogsrecht door Amerikaanse militairen. Dat schrijft Amnesty International in rapport ’Left in the Dark’. In Afghanistan zijn er tussen 2009 en 2013 duizenden potentiële schendingen van het oorlogsrecht voorgekomen, maar deze leidde slechts tot zes veroordelingen.

Amerika trekt eind van dit jaar de troepen volledig terug uit Afghanistan. Amnesty schrijft in het rapport dat het er naar uit ziet dat daarmee mogelijk ook het boek sluit voor alle niet-veroordeelde oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger waarbij duizenden Afghaanse burgers om het leven kwamen.

De mensenrechtenorganisatie onderzocht tussen 2009 en 2013 tien incidenten waarbij 140 Afghaanse burgers om het leven kwamen door acties van Amerikaanse militairen. Daarbij kwamen ook enkele zwangere vrouwen en ten minste vijftig kinderen om het leven. Amnesty sprak met getuigen, slachtoffers en familieleden die nooit zijn gehoord door het Amerikaanse militaire-juridische systeem.

Amnesty spreekt van een ernstig tekort schietende juridisch apparaat. Commandanten zouden te veel macht hebben om onderzoeken tegen te houden. Bovendien berusten die onderzoeken op getuigenissen van Amerikaanse soldaten en dat werkt volgens Amnesty nooit omdat manschappen elkaar niet verklikken.

“Het Amerikaanse militaire juridische systeem slaagt er bijna nooit in om hun eigen soldaten verantwoordelijk te houden voor onnodige doden en misbruiken. Niet één van de dossiers die we bekeken is opgepikt voor vervolgonderzoek en bewijzen van mogelijke oorlogsmisdaden worden genegeerd”, zegt Richard Bennet, Amnesty’s directeur van Azië.

Twee dossiers in handen van Amnesty tonen overvloedig en sluitend bewijs van oorlogsmisdaden. Daarbij zouden zwangere vrouwen zijn omgekomen en gevangen zijn gemarteld. Eén van de incidenten gaat over een bestorming van een Afghaans familiefeestje in 2010. Daarbij waren een Afghaanse rechercheur en een openbare aanklager aanwezig. Amerikaanse militairen schoten op een groep van vijf al reeds gewonde Afghanen en ook werden zwangere vrouwen en kinderen geraakt door kogels waarna ze overleden. Getuigen vertellen Amnesty dat Amerikaanse militairen naderhand kogels uit muren en de getroffen lichamen van de overleden vrouwen te haalden om sporen uit te wissen. Ook zouden de lichamen van de vrouwen zijn verplaatst om te insinueren dat ze slachtoffers waren geworden van eerwraak.

The Independent: ’Flawed US military justice fails to recognize war crimes, says Amnesty International’

cc-foto: The US Army

Geef een reactie

Laatste reacties (9)