24

VS haalde topspion terug uit Rusland uit vrees voor Trump

Een Amerikaanse spion die was doorgedrongen tot de top van het Kremlin, is in 2017 teruggehaald. Een van de redenen: vrees dat Donald Trump de identiteit van de spion zou openbaren. Dat meldt CNN op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering.

De beslissing om de spion terug te halen, volgde op een bijeenkomst die Trump in mei 2017 in het Witte Huis had met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en de toenmalige Russische ambassadeur in de VS. De Amerikaanse president besprak bij die gelegenheid zeer geheime Amerikaanse inlichtingeninformatie met zijn gasten.

De teruggehaalde spion was de belangrijkste Amerikaanse bron binnen het Kremlin. De bron had directe toegang tot Putin en kon foto’s nemen van documenten van de Russische president. De spion leverde onder meer informatie waaruit bleek dat Putin zijn eigen diensten opdracht had gegeven om zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, en Trump te steunen.

Bij Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten bestaan grote zorgen over de wijze waarop de regering-Trump omgaat met hun informatie. Zo had de Amerikaanse president in juli 2017 een privégesprek met Putin. Na afloop daarvan confisqueerde Trump de aantekeningen van de vertaler. Bij de diensten leeft de angst dat Trump tijdens dat gesprek opnieuw geheime informatie heeft gedeeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)