29

VS is 8,7 miljard Iraaks heropbouwgeld ‘kwijt’

Amerikaanse ministerie van Defensie kan niet verantwoorden waar inkomsten uit Iraakse olie aan zijn besteed

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geen verantwoording kunnen afleggen over de besteding van 8,7 miljard dollar aan inkomsten uit Iraakse olie. Het geld was bedoeld voor de heropbouw van Irak. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen woensdag.

De 8,7 miljard dollar is 96 procent van alle middelen in het Iraakse Ontwikkelingsfonds (Development Fund for Iraq), zo schrijft De Morgen. Het fonds is een voortzetting van het Olie voor Voedselprogramma dat de VN ten tijde van het regime van Saddam Hussein had ingesteld. Het geld wat in het fonds zit, komt dan ook nog steeds uit de opbrengsten van Iraakse olie.

Het Ontwikkelingsfonds werd tussen midden 2004 en eind 2007 beheerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Nu heeft de Amerikaanse dienst SIGIR (Special Inspector General for Iraq Reconstruction), die toeziet op de wederopbouw van Irak, een vernietigend oordeel geveld over de manier waarop het Amerikaanse ministerie van Defensie dit heeft gedaan.

In een auditrapport spreekt de dienst van een “gebrek aan boekhoudkundige instructies” en van “zwakheden in de controles op het beheer en de financiering”. Zo kon het ministerie van Defensie bijvoorbeeld geen documentatie aanleveren bij 2,6 miljard dollar aan uitgaven.

Het rapport spreekt niet openlijk van fraude of verduistering, maar het raadt Amerikaans minister van Defensie, Robert Gates, wel aan om een verantwoordelijke aan te stellen die er voortaan op toeziet hoe de fondsen worden ingezet.

Lees meer bij De Morgen en de Amerikaanse nieuwszender CNN

Foto: Herald Post (Flickr cc)

Geef een reactie

Laatste reacties (29)