Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS legt Venezolaanse oliemaatschappij aan de ketting

  •  
28-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fábrica_de_PDVSA
De Verenigde Staten hebben de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA sancties opgelegd. Dat heeft veiligheidsadviseur van de regering-Trump John Bolton maandagavond laten weten. Amerikaanse bedrijven die zakendoen met PDVSA moeten hun betalingen voortaan overmaken op speciale, geblokkeerde bankrekeningen. Op die manier moet worden voorkomen dat de kas van de niet langer door de VS erkende regering van Nicolás Maduro gespekt wordt.
Bolton zei maandagavond in een persconferentie dat de Venezolaanse overheid ‘niet langer de middelen die het Venezolaanse volk toebehoren kan roven’. De sancties zijn een nieuwe poging Maduro uit het zadel te wippen. Eerder al lieten meerdere landen, waaronder de VS, Canada, Frankrijk en Duitsland, weten Maduro niet langer te erkennen als president. In plaats daarvan zien zij oppositieleider Juan Guaidó die zichzelf tot interim-president uitriep als de nieuwe leider van het land.
De Verenigde Staten heeft Venezuela laten weten weer over de olieinkomsten te kunnen beschikken zodra Maduro opstapt en Guaidó diens plaats inneemt. Ook heeft de VS er bij het Venezolaanse leger op aangedrongen niet langer de kant van Maduro te kiezen. Venezuela is erg afhankelijk van de Verenigde Staten voor zijn inkomsten uit de oliewinning. Ruim 40 procent van de ruwe olie wordt naar raffinaderijen in de Verenigde Staten gestuurd.
Bron: Washington Post / cc-foto: Wikimedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.