Laatste update 18:38
33

In de VS mag je baas nu kiezen of je anticonceptie vergoed wordt

Vrijdag heeft de regering van Trump een nieuwe regel ingevoerd die ervoor zorgt dat alle werkgevers er zelf voor mogen kiezen of hun vrouwelijke werknemers wel of niet hun anticonceptie vergoed krijgen. Of dit besluit voortkomt uit een religieuze of een morele overweging maakt niet uit. Hiermee maakt Trump korte metten met een regelgeving die door Obama werd ingevoerd, die garandeerde dat vrouwen niet zelf voor de kosten van hun gezondheidszorg op hoefden te draaien.

In totaal worden zo’n 62 miljoen vrouwen door de regelgeving van Trump financieel benadeeld omdat ze vrouwelijke organen hebben en daar zelf over wensen te beschikken. Trump kiest ervoor die vrouwen toch te benadelen, omdat hun keuzevrijheid een ‘substantiële last’ zou zijn voor de vrijheid van religie en omdat het vergoeden van anticonceptie zou kunnen leiden tot ‘riskant seksueel gedrag’ onder adolescenten.

Het kabinet van Trump zit vol met ambtenaren die fel tegen anticonceptie en abortus zijn. De regelgeving, die werd opgesteld en gesteund door anti-abortus activisten, is echter volledig contraproductief als hij abortus wil voorkomen. De volledige vergoeding van anticonceptie zorgde er onder Obama namelijk voor dat de V.S. de laagste abortuscijfers had sinds de ingreep legaal werd in 1973.

‘Als je werkelijk de vraag naar abortus wil verminderen, investeer dan in de gezondheid van vrouwen voor vrouwen en preventieve zorg’, zei Dana Singiser van Planned Parenthood.

Veel religieuze Amerikaanse conservatieven geloven echter dat sommige vormen van contraceptie, zoals een spiraaltje en de morning after-pill, eigenlijk precies hetzelfde zijn als het aborteren van een zwangerschap. Niet geheel verrassend, zijn andere tegenstanders van anticonceptie er vooral voorstanders van dat vrouwen maar lekker moeten trouwen en kinderen moeten baren. Zo zei David Duke, de voormalige ‘Grand Wizard’ van de extreemrechtse racistische KKK het volgende:

Veel Amerikaanse vrouwen reageren furieus. Ze wijzen op de hypocrisie van de republikeinen, die vrouwen abortus ontzeggen en vervolgens anticonceptie om abortus te voorkomen ontzeggen, daarna ook nog eens zwangerschapsverlof ontzeggen.

Huffington Post: Trump Rolls Back Obama’s Birth Control Coverage Rule
cc-foto: Sarah C

Geef een reactie

Laatste reacties (33)