37

VS mag niet in Europese bankzaken snuffelen

Europees Parlement stemt met grote meerderheid tegen akkoord dat VS inzage zou geven... Socialisten en Groenen steunen motie Liberalen... Privacy van burger veilig gesteld ... VS wil gegevens om terrorisme te bestrijden, maar maakt niet duidelijk hoe

De Verenigde Staten krijgen niet meer inzage in de banktransacties van personen en bedrijven in Europa. Het Europese Parlement heeft donderdag een akkoord daarover met grote meerderheid verworpen.
De VS zeggen inzage in bankgegevens nodig te hebben om internationaal terrorisme te bestrijden. Het Europees Parlement vindt dat in het akkoord de privacy van Europese burgers niet is gewaarborgd. Bovendien is niet duidelijk wat er precies met de gegevens wordt gedaan.

Door redactie Joop

De motie om het akkoord van tafel te vegen, was ingediend door VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. Haar voorstel  kreeg de steun van 378 tegen 196 Europarlementsleden. Met name socialistische, liberale en groene partijen stemden tegen het Swift-akkoord, in de wandelgangen zo genoemd naar het bedrijf Swift, dat verantwoordelijk is voor de internationale transacties vanuit Europa.

Het akkoord zou op 1 februari al ingaan. Swift weigerde echter op deze datum te beginnen met gegevens beschikbaar stellen. Het bedrijf wilde de stemming in het Europees Parlement afwachten.

Van tevoren hadden veel partijen in het Parlement zich al tegen het akkoord gekeerd. Ze vielen onder andere over het feit dat de nationale regeringen, via de Europese Raad, het akkoord erdoor probeerden te duwen, voordat het Parlement erover kon stemmen.

Lees over dit onderwerp ook de artikelen van Joop-opiniemaker Sophie in ’t Veld

Op de foto wordt Jeanine Hennis-Plasschaert gefeliciteerd met de overwinning

Geef een reactie

Laatste reacties (37)