Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS ontkomen aan begrotingsafgrond

  •  
01-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Obama_Biden300.jpg
UPDATE Huis van Afgevaardigden stemt toch in met begrotingsdeal ... Belasting omhoog voor rijkste Amerikanen
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft toch nog ingestemd met het begrotingsakkoord dat gisteren al door de Senaat was. De dreigende val in een begrotingsafgrond is daarmee voorlopig afgewend, zo meldt de NOS. Eerder zag het ernaar uit dat de deal zou afketsen, omdat de Republikeinen in het huis nog veel kritiek hadden.
Eerder
De Amerikaanse Senaat stemde eerder al in met het begrotingsakkoord dat de Democraten en de Republikeinen sloten. De Morgen meldde echter dat de kans dat het Huis van Afgevaardigden ook voor het begrotingsakkoord zou stemmen, in de loop van de dag steeds kleiner leek te worden. De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, liet weten de begrotingsdeal niet te kunnen steunen.
Cantor wil, evenals andere Republikeinen in het Huis, dat de afspraken die al wel door de Senaat zijn goedgekeurd, worden aangepast. De Republikeinen zijn ontevreden omdat naar hun mening de overheidsuitgaven nauwelijks worden ingeperkt, terwijl er wel sprake is van forse belastingverhogingen.
Het akkoord moet de beruchte ‘fiscal cliff’ voorkomen. Bij het uitblijven van een akkoord zouden alle Amerikanen automatisch fors meer belasting gaan betalen en zouden allerlei bezuinigingsmaatregelen ingaan. Nu gaan alleen alleenstaanden met een inkomen van boven de 400.000 dollar, of huishoudens met een inkomen boven de 450.000 dollar, meer belasting betalen. Voor hen stijgt het belastingtarief naar 39,6%. Er is (nog) geen akkoord over bezuinigingsmaatregelen. Langdurig werklozen behouden in ieder geval hun uitkering en op het zorgstelsel Medicare wordt niet gekort.
Voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden zegt dat het lang niet zeker is of het Huis akkoord zal gaan. Veel Republikeinen hebben al kritiek geuit op het zwaarder belasten van de rijken en het uitblijven van zware bezuinigingsmaatregelen.
Video: NOS

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.