22

VS slaan beelden bodyscanners op

Amerikaanse federale instanties hebben lang beweerd dat beelden niet konden worden opgenomen en opgeslagen

In de VS worden beelden van lichaamsscans opgeslagen. Amerikaanse federale instanties hebben altijd beweerd dat het niet mogelijk was om de beelden op te nemen of op te slaan. Naar nu blijkt heeft een aantal politie-instanties de controversiële scans toch opgeslagen.

De US Marshall Service heeft deze week in een verklaring toegegeven duizenden beelden van gerechtsgebouwbezoekers in Florida te hebben opgeslagen. Dat meldt nieuwssite Huffington Post woensdag.
Het gebruik van de bodyscanners wordt door privacyvoorvechters al lange tijd bekritiseerd. De scans maken een soort röntgenfoto van het lichaam, maar zijn velen malen gedetailleerder. De beelden lijken hierdoor meer op een soort ‘virtuele stripsearch’, waarbij de persoon wordt uitgekleed.

De Amerikaanse transportwaakhond TSA heeft onlangs toegegeven dat alle scanners op de luchthavens de mogelijkheid hebben om afbeeldingen op te slaan en te delen. Het bureau zegt dat deze functies alleen gebruikt mogen worden voor testen, opleidingen en evaluaties, maar kan de zekerheid hiervan niet garanderen.

De Amerikaanse regering houdt vast aan het idee dat bodyscanners beter zijn in het detecteren van verborgen wapens dan de traditionele magnetometers. Janet Napolitano van het Homeland Securituy Secretary heeft aangekondigd scanners bij alle grote luchthavens te gaan plaatsen.

EPIC, het Electronic Privacy Information Center, heeft aangekondigd een rechtszaak aan te zullen spannen waarin een federale rechter wordt gevraagd om de onmiddellijke terugtrekking van de scanners te bevelen.

Foto: Public16 (Flickr cc)

Geef een reactie

Laatste reacties (22)