38

VS snoert ‘de man van de Noordpool’ de mond

Charles Monnett kan geen verweer voeren op het belangrijkste moment in debat over wel of niet olieboren op Noordpool

De Amerikaanse overheid heeft Charles Monnett, de belangrijkste Noordpool wetenschapper op non-actief gezet vanwege een ‘integriteitsonderzoek’. Public Employees for Environmental Responsibility (PEER) dient een aanklacht in tegen de autoriteiten omdat Monnett op een zeer discutabel moment de mond wordt gesnoerd.

Monnett werd bekend om zijn onderzoek deed naar ijsberen op de Noordpool. Hij toonde aan dat de dieren verdrinken vanwege de opwarming van de aarde.
IJsberen reizen heen en weer tussen ijsschots en land voor voedsel, maar hun ijsschotsen drijven door de opwarming van de aarde steeds verder van het land af. Soms moeten ze wel honderden kilometers zwemmen. Een afstand die ze niet altijd overleven.

Jeff Ruch, hoofd van PEER vindt het ongelofelijk dat ‘de man van de Noordpool’ uitgerekend geschorst wordt op het moment dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een beslissing moet nemen over het boren naar olie op de Noordpool.

Dit is een heel verontrustende waarschuwing voor iedere onderzoeker van de overheid, die het waagt om baanbrekend onderzoek te publiceren over de omstandigheden op de noordpool”, zegt hij in The Guardian.

De Amerikaanse overheid laat nauwelijks iets los waar het integriteitsonderzoek tegen Monnett, die voor de overheid werkt, over gaat. De Noordpool onderzoeker werd bekritiseerd om zijn stellingname over de opwarming van de aarde op de Noordpool. Sommigen vinden dat hij te vergaande conclusies trok. De Amerikaanse liberale denktank Competitive Enterprise Institute (CEI) is daarom blij dat Monnett op ‘hold’ is gezet. Myron Ebell van het CEI vindt dat kritischer gekeken moet worden naar het werk van klimaatwetenschappers.

Wat zij van ons vragen is dat we de hele economie op zijn kop zetten en triljoenen dollars uitgeven op basis van beweringen over klimaatverandering”, zei Ebell.

Trouw: Wetenschapper geschorst ‘om onderzoek dode ijsberen’

cc-foto: Belis@Rio
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)