7

VS verslikken zich in veiligheidsindustrie

Washington Post legt gigantisch web van 'terreurbestrijders' bloot

Na de aanslagen van 9/11 heeft zich in de Verenigde Staten een enorm veiligheidsapparaat gevestigd, zo groot dat niemand er meer enig overzicht op heeft. Dat blijkt uit een speciaal onderzoeksproject van de gezaghebbende Washington Post. De krant deed twee jaar onderzoek naar het fenomeen dat in alle lagen van de maatschappij is doorgedrongen.


Het resultaat van het onderzoek wordt de komende tijd gepresenteerd als ‘Top Secret America’. Het journalistieke graafwerk maakt onder meer duidelijk dat er veel dubbel werk wordt verricht door de 1.271 overheidsdiensten en 1.931 bedrijven die actief zijn op de gebieden van terreurbestrijding, inlichtingenwerk en nationale veiligheid. Zo houden alleen al 51 overheidsdiensten zich bezig met het in kaart brengen van ‘terroristische geldstromen’. Zo’n 850.000 mensen hebben de bevoegdheid te werken met informatie die tot ‘topgeheim’ is bestempeld.

Analisten die de verzamelde informatie, onder meer vergaard door spionnen, op waarde beoordelen produceren jaarlijks 50.000 rapporten. Dat zijn er veel te veel. Een groot deel daarvan wordt vervolgens genegeerd.

Volgens een oud-militair die in opdracht van defensie de effectiviteit van inlichtingenwerk onderzocht is het systeem ‘te complex om beschreven te kunnen worden’. Het systeem kon ongebreideld groeien omdat vanwege het politieke klimaat iedere kritiek er op verstomde.
Niemand heeft enig overzicht over alle activiteiten. Er valt dan ook geen zinnig antwoord te geven op de vraag of de enorme geldverslindende uitbreiding van de veiligheidsindustrie het land daadwerkelijk veiliger heeft gemaakt.

Washington Post: Top Secret America

Geef een reactie

Laatste reacties (7)