Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS vliegdekschip, kruisers koersen naar Irak

  •  
13-06-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
obama_300_11.jpg
Update: ISIS begint met aanleg Killing Fields, zet massa-executies op Twitter ... Machtsovername extremisten werd jarenlang voorbereid ... Tony Blair wijst verantwoordelijkheid af ... Iran biedt VS hulp aan bij neerslaan rebellen 
De Amerikaanse president Obama, die eerder nog het terugtrekken van zijn troepen uit Irak als overwinning opvoerde, staat voor een duivels dilemma. Als hij ingrijpt in Irak – waar extremistische strijders momenteel de ene na de andere stad innemen – loopt hij het risico de Verenigde Staten opnieuw bij een oorlog in de regio te betrekken. Doet hij niets, dan valt Irak mogelijk in handen van groeperingen die een groter gevaar vormen voor de stabiliteit in de regio dan Saddam Hoessein ooit was.
Updates onderaan
Hoewel de inzet van grondtroepen nog steeds niet tot de mogelijkheden behoort, worden luchtaanvallen momenteel overwogen. President Obama gaf donderdag al aan dat militaire actie tot de mogelijkheden behoort, toen hij zei:
Er zullen een aantal korte termijn, onmiddellijke, acties plaatsvinden, die militair gezien noodzakelijk zijn.
Twee officials van het Witte Huis bevestigden tegenover the Guardian dat militair ingrijpen wordt overwogen. Een senior-medewerker van het Pentagon liet – anoniem – weten:
I sis is nu over de grens. Het is mogelijk om het probleem bij de kop te pakken, maar dan moet je het hart eruit halen. Alle opties worden bekeken.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, gaf vanuit Londen aan alle vertrouwen te hebben in het handelen van Obama:
Gezien de ernst van de situatie verwacht ik tijdige besluiten van de president met betrekking tot deze uitdaging. Ik heb er alle vertrouwen in dat de VS snel en effectief zal handelen in samenwerking met onze bondgenoten.
Update zaterdag 22:00
Het Pentagon stuurt het vliegdekschip USS George HW Bush, vernoemd naar president Bush senior, richting Irak samen met twee kruisers die bewapend zijn met kruisraketten. Aan boord van het vliegdekschip bevindt zich een luchtvloot met onder meer vier squadrons F/A 18 gevechtsvliegtuigen. De schepen worden zaterdagavond al in de Perzische Golf verwacht. Vrijdag nog werd de suggestie dat er vliegdekschepen richting Irak zouden gaan weggewoven door het Witte Huis.
De Iraanse president Hassan Rouhani heeft zaterdag gezegd de Verenigde Staten eventueel te willen assisteren bij het neerslaan van de islamitische extremisten die dreigen Bagdad in te nemen. Zo’n aanbod was tot voor kort ondenkbaar. Iran heeft twee duizend man de grens over gestuurd om het Iraakse leger te hulp te schieten. Een topcommandant van het Iraanse leger assisteert bij de verdediging van Bagdad. Amerikaanse luchtaanvallen zouden de Iraanse militaire acties op de grond kunnen ondersteunen. Als het zo ver komt en de aartsrivalen inderdaad samen gaan werken, kan de loop der geschiedenis nog wel eens een andere wending nemen.
Update zondag 11:00 ISIS, een soort Rode Khmer van het islamisme, gebruikt Twitter om beelden te verspreiden van massa-executies. De NOS meldt :
Op een Twitter-account van ISIS staat een link naar een site waarop de voor een deel zeer gruwelijke en schokkende foto’s te zien zijn. Mannen in burgerkleding worden in laadbakken van vrachtwagens vervoerd en onder bedreiging van vuurwapens weggeleid. Ook zijn er foto’s van grote groepen mannen in greppels. Ze liggen geblinddoekt met het gezicht op de grond, de handen op de rug gebonden. Langs de greppel loopt een ISIS-strijder die zijn mitrailleur op de hoofden van de mannen richt en vuurt. Sommigen zijn dodelijk geraakt.
De overname van Iraakse steden door ISIS is geen toevalstreffer of spontane actie maar een operatie die al jaren is voorbereid, beschrijft de New York Times. De extremisten hebben dit doel en de strategie al lang geleden aangekondigd in bijvoorbeeld jaarverslagen van de groepering. ISIS-strijders werden in de ingenomen steden door sommigen nog even gezien als bevrijders maar dat veranderde snel toen de extremisten beginnen met het uitvoeren van wat hun handelsmerk is: de uitroeiing van iedereen die ze als tegenstander zien. Volgens de doctrine van ISIS gaat hun extremistische opvatting van religie boven alles en is het welzijn van de bevolking daar ondergeschikt aan. Het artikel in de New York Times beschrijft ook hoe de groepering baat heeft gehad bij de massale detentie van Irakezen door de Amerikaanse bezetter. De gevangenissen werd zo recruterings- en indoctrinatiecentra.
In een vurig geschreven betoog op zijn eigen site ontkent de Britse ex-premier Tony Blair dat de Iraakse invasie door de ‘coalition of the willing’ (waar dankzij premier Balkenende ook Nederland deel van uit maakte) de oorzaak is voor de opkomst van ISIS en soortgelijke extremisten. Hij noemt de redenering dat het wel zo is ‘bizar’ en doet meteen een aanbeveling: “We moeten onze verschillen uit het verleden aan de kant schuiven en nu handelen voor de toekomst. Waar de extremisten vechten moet hard tegen ze opgetreden worden, met militaire kracht.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.