33

VS wil diplomatieke betrekkingen met Cuba herstellen

Witte Huis bevestigt 'ontdooien' van ijzige Koude Oorlog-relaties na vrijlating Amerikaanse aannemer door Cuba

De Verenigde Staten en Cuba gaan met elkaar in gesprek met als doel de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen te normaliseren. Dat bevestigen Amerikaanse officials woensdag. De mededeling volgde het nieuws dat Cuba een Amerikaanse aannemer, die al vijf jaar werd vastgehouden op verdenking van spionage, om ‘humanitaire redenen’ had vrijgelaten.

Zowel de Amerikaanse president Barack Obama als de Cubaanse president Raúl Castro hebben persconferenties aangekondigd. Obama liet vlak na zijn aantreden al doorschemeren de economische en diplomatieke betrekkingen met Cuba – die al sinds 1960 ijzig koud zijn – te willen ontdooien. Hillary Clinton kondigde bij haar aantreden in 2009 als minister van Buitenlandse Zaken al aan te vinden dat het reisverbod voor Cubaanse families van en naar de Verenigde Staten moest worden opgeheven. 

De arrestatie van de Amerikaan Alan Gross in december 2009 en zijn veroordeling tot 15 jaar gevangenisstraf voor spionage in 2011, deden de zaken echter geen goed. Tot hij vandaag dus alsnog werd vrijgelaten en een nieuwe toenaderingspoging mogelijk werd.

New York Times: Cuba Said to Release Alan Gross, American It Accused of Spying
Cc-foto: flippinyank

Geef een reactie

Laatste reacties (33)