50

Vuurwerkverbod van de baan – politie woedend

Teleurstelling op veel plekken in het land: er komt voorlopig geen landelijk vuurwerkverbod, meldt de NOS. Vooral de mensen die geacht worden Oud en Nieuw in goede banen te leiden zijn niet te spreken over het voornemen. ‘We hadden het liefst een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gehad,’ zegt programmamanager ‘geweld tegen politieambtenaren’ bij de politie, Ruud Verkuijlen. ‘Die worden elk jaar weer naar onze mensen gegooid of naar ze afgeschoten. Wij hadden ingezet op maatregelen tegen agressie en geweld en daar zien we nu heel weinig van terug. Dat dit eruit komt is zuur.’

Verkuijlen wijst op het feit dat de jaarwisseling al risicovol genoeg is. ‘Het is een hoog-risico-evenement met tienduizenden incidenten. Dat is geen feest.’ Ieder jaar weer zijn er situaties waarbij hulpverleners worden gehinderd in hun werk. Zo kende de afgelopen nieuwsjaarsnacht 50 gevallen van geweld tegen agenten. In veel gevallen speelt vuurwerk daarbij een rol, zegt Verkuijlen.

Ook de politiebond voelt zich gepasseerd en is witheet. ‘Weer heeft de vuurwerklobby gewonnen,’ zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. ‘De jaarwisseling is voor politie zeer risicovol. Het is een gigantisch probleem.’ De Onderzoeksraad voor de Veiligheid pleitte al eerder voor een totaalverbod op knalvuurwerk.

Een verbod zou te weinig recht doen aan de mensen die wel rustig vuurwerk afsteken, aldus de uitleg van minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven.  Vicepremier De Jonge zei instemmend dat de goeden onder de kwaden lijden als er helemaal niet meer aan knalvuurwerk mag worden gedaan.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (50)