34

VVD boycot verkiezingsdebatten met DENK

De VVD in Deventer heeft besloten niet meer deel te nemen aan verkiezingsdebatten met DENK. De Stentor meldt:

Aanleiding zijn de uitspraken van de landelijke DENK-partijleider Kuzu nadat de Tweede Kamer afgelopen week de Armeense genocide erkende. De Deventer VVD fractievoorzitter en lijsttrekker Daaf Ledeboer: ,,De regering van Erdogan zet Nederlandse Kamerleden met een Turkse achtergrond weg als landverraders. Kuzu intimideert raadsleden en maakt zo een open debat onmogelijk. Wat ons betreft houden we de lange arm van Ankara buiten Deventer.’’

Er staan zes verkiezingsdebatten gepland waar DENK aan deelneemt. In een verklaring op de site van de VVD roept Ledeboer andere partijen zijn voorbeeld te volgen:

De VVD sluit vanouds geen partijen uit, zegt Ledeboer: ‘Ook al staan ze nog zo ver van je af, je blijft op een beschaafde manier in gesprek. Dat willen we nu ook blijven doen, maar we maken wel een uitzondering voor DENK. Voor het gif dat zij in de Deventer politiek en samenleving willen pompen is geen plaats. Ik roep dan ook alle democratische partijen op om samen met ons één lijn te trekken.’

Deventer is een stad met een grote groep inwoners die Turkse roots hebben. NRC publiceerde zaterdag een reportage uit de Rivierenwijk, een bolwerk van DENK:

Van de tien Turkse Nederlanders die we spreken, zeggen er zes bij de gemeenteraadsverkiezingen op Denk te zullen stemmen. Dat doen de ouders van de pubermeisjes die zitten te knutselen bij The Mall, een plek waar de jongerenwerkers van Youth for Christ activiteiten organiseren. Dat doen de twee mannen die in de deuropening van het theehuis wolkjes in de ijzige lucht blazen. De een, 50 jaar oud, zegt: „Ik ken die Ahmet al van toen hij zó was” – hij wijst een meter aan. Ahmet Kaya is de lokale lijsttrekker. De ander, 46 jaar, die maandag weer aan de slag gaat als magazijnwerker, stemt op Denk, omdat iedereen in het theehuis op Denk gaat stemmen. „Ik ga mee met de flow.”

cc-foto: Micon

Geef een reactie

Laatste reacties (34)